zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant se bo moral še drugič zagovarjati pred poslanci

Deli na:
Virant se bo moral še drugič zagovarjati pred poslanci

Foto: Bobo

Skupina poslancev s prvopodpisanim Ivanom Vogrinom je v četrtek vložila že drugo interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta. Slednji ob tem napoveduje, da interpelacija z njegove strani ne bo deležna pozornosti. Proti interpelaciji so tudi v koaliciji, medtem ko NSi in SLS napovedujeta, da jo bosta najverjetneje podprli.

Poleg Vogrina je podpise za interpelacijo prispevalo še devet poslancev SDS: Andrej Čuš, Zvone Lah, Marijan Pojbič, Mateja Pučnik, Štefan Tisel, Ivan Grill, Danijel Krivec, Marko Pogačnik in Ljubo Žnidar. SDS je bila skupaj z NSi in SLS sicer že sovlagateljica prve interpelacije proti Virantu decembra lani, a jo je minister uspešno prestal.

Tokrat Virantu med drugim očitajo politično kadrovanje, saj naj bi nekdanjemu izvršnemu direktorju DL Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla (SIJ). In to kljub temu, da "se je pred tem silno čudil in zgražal" nad imenovanjem nekdanjega državnega sekretarja in člana PS Gašparja Gašparja Mišiča na direktorsko mesto v državni Luki Koper, je zapisano v interpelaciji.

Virantu očitajo tudi soodgovornost pri domnevni sistemski korupciji v povezavi z Jenkovim podjetjem PCX Invest. Ta je po zadnjih parlamentarnih volitvah stranki za svoje storitve izstavila račun za 9720 evrov, čeprav strokovnega svetovanja v tistem času po mnenju podpisnikov interpelacije ni bi bilo mogoče izvesti.

Tretji očitek leti na ministrova domnevno dvojna merila pri konkretnih "(ne)posegih" v vrhove upravnih enot Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Grosuplje in Žalec. Virantu očitajo še dvojna merila pri odnosu do ministra za infrastrukturo Sama Omerzela in zdaj že nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika.

Prvopodpisani pod interpelacijo, poslanec Vogrin pravi, da so očitki podprti s primeri ter dokumenti in da je prav, da "se je interpelacija zgodila". Kot pravi, pa je Virant "ob vsem škodljivem delovanju za Slovenijo" naredil tudi kakšno dobro delo, denimo to, da je z njegovo pomočjo prišel v DZ.

Gregor Virant je v odzivu za STA navedel, da si ta interpelacija "ne zasluži pozornosti in z moje strani je tudi ne bo deležna".

Tudi za koalicijo je interpelacija nesmiselna. Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je ocenil, da si interpelacija ne bi smela zaslužiti velike medijske pozornosti, tako zaradi samih predlagateljev kot tudi zaradi "popolnoma zgrešene vsebine".



PS v odzivu za STA sklepa, da gre za vnovičen pritisk na enega od predsednikov koalicijskih strank, ministra in s tem na aktualno vlado. Po njihovem mnenju je več kot očitno, da gre za interpelacijo SDS.

Vodja poslancev SD Han je medtem poudaril, da je interpelacija pomemben institut v DZ, ki se zaradi slabih vsebin razvrednoti. Zato je opozicijo pozval, naj interpelacije vsaj pripravi kakovostno in resnično na osnovi nepravilnosti, ki naj bi jih storili ministri. "Zdi se mi namreč, da opozicija želi zlasti zamajati koalicijo, medtem ko bi nekateri radi le malo več nastopali in nas učili o morali, sami pa vemo, da smo zaradi takih poslancev tudi vsi ostali slabo zapisani," je dodal.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je interpelacijo označil za neutemeljeno in nesmiselno, saj da se bolj nanaša na delovanje Viranta kot prvaka DL.

Se pa k podpori interpelaciji nagibajo v NSi in SLS. Kot je na novinarski konferenci, ki je bila namenjena noveli zakona o arhivih, povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, v stranki podpisov k interpelaciji niso prispevali, ker je NSi skupaj s SLS in SDS zoper Viranta že pred časom vložila svojo interpelacijo.

Menijo pa, da so mnogi očitki iz nove interpelacije točni in delno podobni očitkom iz njihove interpelacije, zato bodo v DZ najverjetneje glasovali za Virantovo razrešitev. O tem se bodo v stranki sicer še odločali.

Tudi v SLS so spomnili, da so bili sovlagatelji prve interpelacije zoper Viranta. Ta je pokazala, da Virant "resnosti očitkov navkljub še vedno uživa podporo koalicijskih strank". Ker pa težko verjamejo, da se je v tem času kaj spremenilo, svojih podpisov k interpelaciji niso prispevali, pojasnjujejo.

Se pa v SLS, kot navajajo, nagibajo k podpori interpelaciji, saj da ima Virant zase in za svoje ministre v primerjavi z ostalimi dvojna merila.