pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant »ne levo, ne desno«, ampak naravnost k Jankoviću

Deli na:
Virant »ne levo, ne desno«, ampak naravnost k Jankoviću

Pop TV je v oddaji 24ur poročala, da se je slovesnosti ob dnevu mrtvih na Urhu pri Ljubljani »presenetljivo udeležil tudi kandidat na predčasnih volitvah Gregor Virant«.

Predsednik države Danilo Türk je venec položil tudi k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Urhu pri Ljubljani. Tam je bila sicer osrednja spominska slovesnost in polaganje vencev v organizaciji Mestne občine Ljubljana, na kateri je govoril ljubljanski župan Zoran Janković. Slovesnosti na Urhu se je presenetljivo udeležil tudi kandidat na predčasnih volitvah Gregor Virant, je poročala Pop TV v oddaji 24ur.

Sicer pa so ob dnevu spomina na mrtve so po državi potekale številne slovesnosti in svete maše. Najvišji državni predstavniki so se dan spomina na mrtve obeležili s polaganjem vencev padlim v vojni za Slovenijo, padlim v boju proti okupatorjem med drugo svetovno vojno, žrtvam povojnih pobojev in žrtvam prve svetovne vojne.

Predsednik republike Danilo Türk je vence na ljubljanskih Žalah položil ob postroju častne enote Slovenske vojske. Türka sta na žalnih slovesnostih spremila predsednik vlade Borut Pahor in predsednik državnega zbora Ljubo Germič. Prav tako so se slovesnosti udeležili predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, generalni direktor policije Janko Goršek in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske Renato Petrič.

Predsednik republike je venec najprej položil k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991, nato k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije med letoma 1941 in 1945, svečanosti na Žalah pa je sklenil s polaganjem venca pri kostnici žrtev prve svetovne vojne.

Türk je kasneje venec položil tudi k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Urhu pri Ljubljani ter k spomeniku žrtvam povojnih pobojev iz leta 1945 na mariborskem pokopališču Dobrava na Teznem.

Pahor je skupaj s pooblaščencem župana Mestne občine Celje Markom Zidanškom in predsednikom krajevne skupnosti Teharje Francem Kačem položil venec v spominskem parku na Teharjah, ki je posvečen zamolčanim žrtvam povojnih pobojev.

POJASNILO GREGORJA VIRANTA

V medijih so se pojavila ugibanja o razlogih za moj obisk  tradicionalne slovesnosti v počastitev žrtev vojnega nasilja na Urhu pri Ljubljani. Slovesnosti na Urhu se skupaj s starši udeležujem že od otroštva, saj tam počiva moj stari oče. Na slovesnosti nisem dajal nobenih javnih izjav medijem in tudi sicer moj obisk ni bil namenjen iskanju medijske pozornost. Prav tako se na slovesnosti nisem pogovarjal s tam prisotnimi politiki (razen z g. Potrčem, s katerim sva se slučajno srečala in rokovala). Na Urhu sem bil kot navaden državljan in ne v vlogi predsednika politične stranke.
Želim si, da bi živeli v svobodni državi, kjer lahko človek svobodno obišče grob svojih prednikov, ne da bi temu pripisovali politični  pomen. Ravno preseganje delitev na leve in desne, na partizane in domobrance, na naše in vaše, graditev strpnosti in sodelovanja  je eden temeljnih motivov in ciljev mojeg nastopa na volitvah.