stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vinko Lipovec (1915-2019) in njegovo zadnje potovanje v Cleveland

Deli na:
Vinko Lipovec (1915-2019) in njegovo zadnje potovanje v Cleveland

Vinko Lipovec (1915-2019) - Foto: Vinko Lipovec

V jutranjih urah, 23. avgusta 2019, je prenehalo biti srce 104-letnega Vinka Lipovca, zgodovinarja, časnikarja in urednika. Iz Clevelanda, kjer je živel od leta 1949, se je na povabilo nečakinje Marjetke vrnil v domovino pred dvema letoma, ko je že dopolnil 102 leti.

Vinko Lipovec bo danes, 24. avgusta, počival v cerkvi Mohorja in Fortunata v Grobljah pri Domžalah, kjer bo ob 15. uri maša zadušnica, ki jo bo daroval nadškof Anton Stres. Po slovesu od njega bodo svojci izpolnili njegovo zadnjo željo. Želel si je počivati skupaj s pokojno ženo Marijo, zato bo po maši z letalom prepeljan v Cleveland, kjer bo pogreb.

Po besedah svojcev je bil Vinko Lipovec aktiven vse do nedavnega. V rodnih Jaršah pri Domžalah, kjer je živel v hiši nečakinje Marjetke, je dnevno odhajal na sprehode, redno se je udeležil obiska svete maše. Da spremlja vse dogodke v svetu in doma smo se prepričali v pogovoru z njim za tednik Reporter lani, ko je dopolnil 103 leto. Med drugim je podal primerjavo dveh znanih ameriških predsednikov, pokojnega Reagana in aktualnega Trumpa. Za slednjega je dejal, da zna biti koristen v ekonomiji, da ni neumen, je pa bolj robat. Zanj najboljši je bil Ronald Reagan, čeprav je bil filmski igralec.

Vinko Lipovec: Cleveland je Cleveland, sedemdeset let sem živel tam in zagotovo sem tam bolj doma kot tu v Jaršah. Dostikrat se ujamem in mislim, da sem še vedno v Clevelandu, potem pa spoznam, da sem v Sloveniji.

Vinko Lipovec je bil rojen 22. januarja 1915 v Spodnjih Jaršah pri Domžalah. Po koncu študija na Univerzi v Ljubljani se je zaposlil kot profesor zgodovine in zemljepisa na realni gimnaziji na Vegovi v Ljubljani ter kot sodelavec časnika Slovenec urejal poseben časopisni koledar. Med vojno je deloval kot oficir Jugoslovanske vojske v domovini, zaradi česar ga je zaprl nemški gestapo in po treh mesecih je bil odpeljan v Dachau, kjer je ob prihodu Američanov dočakal konec vojne.

Po njej je sodeloval pri ustanavljanju slovenske župnije v Münchnu, ki je dejavna še dandanes ter urejal časopis Jugoslavija in Slovenija. Skupaj z ženo Marijo, ki je prav tako zbežala iz Slovenije in s katero se je spoznal v Münchnu, sta leta 1949 odpotovala v Cleveland. Za trideset let mu je bilo zaupano urednikovanje Ameriške domovine, po upokojitvi pa je ostal dejaven v številnih organizacijah, ki so jih imeli rojaki v Clevelandu. V okviru Slovensko-ameriškega sveta, krovne organizacije Slovencev v ZDA je bil med slovensko osamosvojitvijo zaslužen za organiziranje denarne pomoči za volilno kampanjo Demos.

Med pogovorom o Clevelandu, kjer bo zdaj njegov zadnji počitek, je za Reporter dejal: »Cleveland je Cleveland, sedemdeset let sem živel tam in zagotovo sem tam bolj doma kot tu v Jaršah. Dostikrat se ujamem in mislim, da sem še vedno v Clevelandu, potem pa spoznam, da sem v Sloveniji.«