atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vinko Gorenak dosegel premirje med Janezom Janšo in Bernardom Brščičem. Pa je bila sploh vojna med njima?

Deli na:
Vinko Gorenak dosegel premirje med Janezom Janšo in Bernardom Brščičem. Pa je bila sploh vojna med njima?

Sta se Janez Janša in Bernard Brščič za ustanovitev Domovinske lige dogovorila tajno na štiri oči? - Foto: Primož Lavre

»Vse tiste iz @strankaSDS in @DomovinskaLiga, ki se med seboj prepirate, naj spomnim na NAJPOMEMBNEJŠO stvar. Po volitvah bo treba sodelovati, zato PRENEHAJTE z medsebojnimi napadanji. Sploh pa ne retwittajte provokatorjev, ki želijo razdor,« je v nedeljo na tviterju zapisal nekdanji poslanec in minister Vinko Gorenak.

Njegov tvit je delil prvak SDS Janez Janša, prav tako tudi prvak Domovinske lige Bernard Brščič, ki je ob tem zapisal: »Moder predlog. Podpiram.«

Nekateri se kljub temu niso umirili, zato jih je včeraj Gorenak opozoril, naj se nehajo obtoževati: »Mislim, da sem s svojo pobudo @strankaSDS in @DomovinskaLiga o prenehanju napadanja članov in simpatizerjev uspel. Pozitivno sta se odzvala tako JJ kot BB. Število pozitivnih odzivov se bliža 1000. Ni čas napadanja - prihaja čas sodelovanja.«

Umirila pa se je odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, podpredsednica stranke Dom, ki je prejšnji teden napovedala, da bo objavila še več dopisov, ki ji jih je pošiljal Janša, če ji ne bo opravičil za laž, saj ji je v tvitu očital, da ni dobila garancije za kandidaturo v vrhu liste SDS za evropsko poslanko in je zaradi tega izstopila iz njihove stranke.

Če je spor med Ušajevo in Janšo morda pristen, pa po drugi strani nismo videli medsebojnega obračunavanja med predsednikoma obeh strank Brščičem in Janšo. Razen tega, da je prvak SDS na družabnih omrežjih zapisal, da nastop Domovinske lige na evropskih volitvah najbolj škodi desnici, saj mu lahko odnese kakšen mandat, sama pa ga ne bo dobila.

Ne bi bili presenečeni, če se bo na koncu vendarle izkazalo, da je Brščič svojo »skrajno desno« stranko ustavil v tajnem dogovoru na štiri oči z Janezom Janšo.

Po drugi strani pa ustanovitev Doma dolgoročno koristi SDS, ne le, ker je nastala stranka, ki je bolj desno od SDS in jo bo zato avtomatično potisnila nekoliko bolj v sredino, ampak ker bo lahko v primeru, če ji bo uspelo priti v državni zbor, računala na njeno podporo pri oblikovanju vlade.

Zato tudi Janševi odzivi niso bili tako ostri, kot so bili v primeru ustanovitve Državljanske liste Gregorja Viranta in odhoda takratnega poslanca Andreja Čuša, da napadov na sestrsko stranko NSI, ki je prav tako članica EPP, niti ne omenjamo. Ne bi bili presenečeni, če se bo na koncu vendarle izkazalo, da je Brščič svojo »skrajno desno« stranko ustavil v tajnem dogovoru na štiri oči z Janezom Janšo.

»Dolgoročno mislim, da je ustanovitev Domovinske lige koristna za SDS, saj ima več nasprotnikov na levici kot na desnici. Tako ne bodo mogli več dolgo satanizirati Janše, da je radikalno desni, saj tega orožja ne bodo več imeli. Navsezadnje je dobro, da smo dobili stranko, ki se deklarira za orto desno stranko,« pravi v intervjuju za Reporter nekdanji poslanec SDS Jože Jerovšek.

Upokojeni dolgoletni poslanec je v intervjuju za Reporter kritično analiziral aktualno dogajanje na slovenski desnici, zato se ga vsekakor splača prebrati.