sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

VIDEO: Policija prijela Afganistanca: upravičena uporaba sile ali policijsko nasilje?

Deli na:
VIDEO: Policija prijela Afganistanca: upravičena uporaba sile ali policijsko nasilje?

Foto: YouTube

Ljubljanske policiste obtožujejo fizičnega nasilja nad afganistanskim migrantom; policija obtožbe zavrača in pravi, da se je poškodoval pri padcu s kolesom.

Policisti naj bi v petek popoldne v parku Poti spominov in tovarištva na ljubljanskem Viču po navedbah rogovskega migrantskega centra Second Home brez poziva k legitimaciji fizično napadli, pretepli in poškodovali afganistanskega državljana. V policiji, kot so sporočili za STA, zavračajo vse očitke in namigovanja o policijskem nasilju.


Iz samooklicanega migrantskega centra Second Home so v petek sporočili, da se je napad zgodil po obisku ambulante v ljubljanskem azilnem domu, kamor se je Afganistanec zatekel zaradi duševne stiske. Po pregledu naj bi s prijateljema mirno sedel na klopi v bližini azilnega doma, ko so k njemu pristopili policisti.

Kljub zagotovilom, da se tujec ne bo upiral in ni begosumen, ga je policist po navedbah centra zbil na tla in ga med pretepanjem s kovinsko teleskopsko palico grobo udaril po desni strani obraza in mu prebil arkado: "Ko je želel vstati, ga je policist po odprti krvaveči rani in obrazu poškropil še s solzivcem in ga med ponovnimi pozivi k mirni obravnavi ponovno silovito podrl na tla, nasilno vklenil ter mu brez privoljenja odvzel mobilni telefon in druge osebne predmete".

K temu so dodali, da migrantski center Second Home z afganistanskim državljanom še vedno ne more vzpostaviti kontakta. Prav tako policisti njegovima prijateljema, ki sta dogodek snemala, niso želeli izročiti zdravniškega izvida, v katerem se zaradi krhkega psihičnega stanja odsvetuje njegova deportacija v Nemčijo, so še zapisali.


Na ljubljanski policijski upravi pa so včeraj za STA pojasnili, da so viški policisti imeli v postopku tujca, državljana Afganistana, ki je bil že v petem postopku priznanja mednarodne zaščite, a je bil postopek zaradi pristojnosti Nemčije po Dublinski uredbi končan s sklepom, ki je postal pravnomočen februarja letos.

Od takrat dalje je tujec po navedbah policije nezakonito bival v Sloveniji in se izmikal postopku s policijo. Po obvestilu zaposlenih v azilnem domu, kjer je znova zaprosil za mednarodno zaščito, so policisti odšli ponj z namenom prijetja in nastanitve v Centru za tujce v Postojni zaradi vračanja v prvotno državo oz. v Nemčijo, kjer je že zaprosil za mednarodno pomoč.

Po pojasnilih policije je tujec ob prihodu policistov iz azilnega doma pobegnil s kolesom proti ulici Malči Beličeve. Eden od policistov je stekel za njim in ga dohitel ter prijel. Ker se je aktivno upiral prijetju, je policist v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije uporabil prisilna sredstva oz. fizično silo (davljenje od zadaj) in mu nataknil "lisice", so navedli na policiji.

"Zaradi uporabe prisilnih sredstev tujec ni bil poškodovan, saj so poškodbe nastale med begom, ko je padel s kolesom," so zatrdili na policiji. Policisti so mu izdali odločbo o vrnitvi s prepovedjo vstopa v Slovenijo za čas enega leta. Ponudili so mu zdravniška pomoč, ki jo je zavrnil, ter ga namestili v postojnski center za tujce, kjer bo počakal do izročitve Nemčiji, so še dodali na ljubljanski policijski upravi.