kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Slovenija

VIDEO: Kakšne svinjarije so počeli ruski "navijači" v Mariboru

Deli na:
VIDEO: Kakšne svinjarije so počeli ruski "navijači" v Mariboru

Foto: YouTube

Navijači moskovskega Spartaka so se prišli v Maribor predvsem pretepat - eden je celo poškodoval policista in grozi mu do pet let zapora.

Mariborski policisti so ob sredini tekmi lige prvakov dobro opravili svoje delo, saj kljub visokemu riziku, s katerim je bil označen omenjeni športni dogodek, večjih neredov ni bilo. Kljub temu so v posamičnih incidentih izrekli devet denarnih kazni, začasno so pridržali pet navijačev, v enem od obračunov pa je bil poškodovan policist.

Rusi so se na mariborskih ulicah spopadli z navijači Maribora Violami in se tepli s policisti. Na sami tekmi pa so na igrišče spustili raketo, ki je skoraj zadela sodnika.


Kot so sporočili iz Policijske uprave Maribor, je bilo na tekmi med Mariborom in moskovskim Spartakom, ki se je končala z neodločenim izidom 1:1, na Ljudskem vrtu 12.500 gledalcev, med njimi okoli 2000 domačih Viol in nekaj več kot 800 gostujočih navijačev dveh različnih skupin.

Že v popoldanskem času so policisti malo po 14. uri na počivališču Dobrenje ob štajerski avtocesti opravili nadzor potnikov na rednem avtobusu, ki je pripeljal iz Dunaja. Na njem je bilo namreč tudi 20 ruskih navijačev, ki niso imeli vstopnic za ogled tekme. Enemu od njih so izrekli globo, ker na zahtevo policista ni želel pokazati dokumentov, drugemu pa zaradi nedostojnega vedenja in izzivanja k pretepu. Ker s svojim obnašanjem ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Nekaj po 19. uri pa je na Gosposvetski cesti prišlo do poskusa pretepa večjih skupin domačih Viol in navijačev Spartaka. Domači navijači so proti gostujočim pričeli metati steklenice in kamenje, zaradi hujšega ogrožanja javnega reda pa so policisti z uporabo palic in solzivca skupini ločili in umirili razmere. Dve Violi so prijeli ter jima zasegli tudi pirotehnična sredstva. Izdali so jima plačilni nalog ter odločbo o prekršku, oba so v času tekme pridržali, enemu pa izrekli še prepoved udeležbe na tekmah.


Med omenjenim posredovanjem je eden od ruskih navijačev pritekel do enega od policistov in ga s hrbtne strani udaril v predel obraza. Policista je ob tem lažje telesno poškodoval, zato so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor. Napadalca so po tekmi prijeli ob izhodu iz stadiona in ga pridržali, čaka ga tudi ovadba zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, za kar mu grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Ob tem so policisti pred tekmo večji skupini gostujočih navijačev, ki ni imela vstopnic, preprečili nasilni vstop na stadion, v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo pa so denarno kaznovali gostujočega navijača zaradi nedostojnega vedenja. Ker s kršitvami ni prenehal, so ga za čas tekme pridržali. Še enega so do streznitve pridržali zaradi izzivanja k pretepu in nedostojnega vedenja do policistov.


Uro pred tekmo pa so policisti posredovali na studenški brvi, kjer so naleteli na skupino 15 tujih navijačev, ki so imeli pri sebi predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad ali bi z njimi lahko huje ogrozili javni red in mir, splošno varnost ali premoženje. Zaščiteni so bili s ščitniki za okončine, pri tem pa sploh niso imeli vstopnic za ogled tekme. Med njimi je bilo 14 državljanov Poljske in en državljan Rusije, ki so po prepovedi odhoda na tekmo zapustili Slovenijo.

Še pred začetkom tekme so policisti pred Ljudskim vrtom izrekli denarno kazen domačemu navijaču, obravnavali pa so tudi državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice. Policisti so ugotovili, da je Srb bival na območju Schengena več kot 90 dni, zato so ga oglobili po določilih zakona o tujcih.

Malo pred 22. uro zvečer so dvema gostujočima navijačema izrekli denarno kazen, ker sta na severni tribuni stadiona med tekmo prižgala bakli.