Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

VIDEO: Kako je Zmago Jelinčič sredi pogajanj samovoljno streljal na tank

Deli na:
VIDEO: Kako je Zmago Jelinčič sredi pogajanj samovoljno streljal na tank

Foto: Arhiv Reporterja

Prvak SNS Zmago Jelinčič se hvali, da se je med osamosvojitveno vojno boril kot prostovoljec, zamolčal pa je, da so ga slovenske oblasti takrat priprle, da ne bi naredil preveč škode.

Novinar Marjan Jerman, ki je boje spremljal z ekipo RTV Slovenija, je junija 2007 za televizijo ETV povedal, kako je Jelinčič skoraj uničil pogajanja za predajo tankistov JLA teritorialni obrambi.

»To je bilo na Brezovici pri Ljubljani. Prišel je Jelinčič, bil je kot Rambo, z mitraljezom in rdečo čepico. Na avtocesti se je pokvaril tank, v njem pa so bili trije ali štirje vojaki. Teritorialna obramba jih je pozivala, da se predajo. V tem času je prišel Jelinčič. Fantje so že sedeli na tanku in jedli, malicali, potem pa so se skrili v tank. Jelinčič je dvakrat ali trikrat ustrelil protitankovsko mino proti tanku, vendar na srečo ni zadel. Takrat so fantje obrnili cev in usekali rafal in zadeli vrh hiše. Vsi so se ustrašili, nato pa so se fantje predali, ker so videli, da nimajo možnosti,« se je spominjal Marjan Jerman.

Dogodek je Jerman opisal tudi v svoji knjigi Iz pekla, ki jo je predstavil na ETV. Novinar Igor Gošte je nato Jermana spomnil, da so nato Jelinčiča zaprle slovenske oblasti. Jerman pa je to takole komentiral: »Zaprli so ga, ker je delal na svojo roko. V vojni mora biti komanda in mora biti disciplina. In če ti nekdo vmes prileti in dela po svoje, to ni najboljše. Ne moreš delati po svoje, ker potem marsikaj zagodeš.«

VIDEO: O Zmagu Jelinčiču je bilo govora med 8.33 in 11.04 minuto.