zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

VIDEO: Janša ob obletnici plebiscita: Kučan je svaril pred podpisovanjem majniške deklaracije

Deli na:
VIDEO: Janša ob obletnici plebiscita: Kučan je svaril pred podpisovanjem majniške deklaracije

Foto: Bobo

"Milan Kučan je takrat dejal, da naj se tisti, ki se s tako vnemo podpisujejo pod Majniško deklacijo, zavedajo, da z nasprotovanjem Jugoslaviji, nasprotujejo tudi samostojni Sloveniji," je Janez Janša danes pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani spomnil na držo Milana Kučana v času osamosvajanja Slovenije. Današnji protest je minil v znamenju 24. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo.

Janša je na shodu pred sodno palačo, ki se ga je udeležilo okoli 400 ljudi s transparenti, v nagovoru podpornikom dejal, da se jih je v zadnjih šestih mesecih slišalo do Doba, po Ljubljani in po Evropi. V luči prihajajočega dneva samostojnosti in enotnosti se je dotaknil tudi te teme in povedal, da ta dan ni padel z neba. "Zato, da smo lahko Slovenci prvič v zgodovini svobodno odločali o sebi in svoji prihodnosti, je bilo treba ogromno naporov in vztrajnosti," je dejal podpornikom, ki so ga pozdravili z vzkliki, glasbenimi nastopi in govori.

Pri tem je Janša povedal, da so Slovenci verjeli, da na plebiscitu glasujejo tako za samostojnost, kot tudi za dokončno svobodo, vendar slednjo po Janševih besedah še čakamo. "Seveda bo prišla, vendar tako kot je bilo za samostojnost potrebno ogromno naporov in vztrajnosti, seveda tudi svoboda ne bo padla z neba," je pojasnil.

Po njegovih besedah je v času zbiranja podpisov pod Majniško deklaracijo leta 1989 takratni predsednik predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Milan Kučan dejal, da se morajo zbiratelji podpisov zavedati, da se z Jugoslavijo odpovedujejo tudi lastni državi.

"Dobro leto kasneje smo prvič v lastni zgodovini odločali o lastni usodi in takrat je slovenski narod povedal, kaj si misli o Jugoslaviji in kaj pričakuje od samostojne slovenske države. Tisti, ki so temu nasprotovali, so potem morali zaradi enotnega rezultata plebiscita nekoliko spremeniti taktiko," je dejal Janša.

Po njegovem mnenju so besede, izgovorjene na shodih odbora v zadnjih šestih mesecih potrebne zato, da se bo Slovenija lahko osvobodila. Dejal je, da so danes nekatere stvari že drugačne. "In čez šest mesecev, če bomo vztrajali, bodo še bolj drugačne in čez eno leto bomo mogoče lahko tukaj proslavljali še na drug način," je dodal.

"Če bomo vztrajni še naprej, bomo tudi uspešni," je povedal in dodal, da se bodo na koncu tega uspeha mladi, ki so se množično odseljevali iz Slovenije, začeli vračati. "Ko se bo to zgodilo in ko v tej hiši ne bodo več sodili tisti, ki so nekoč kršili človekove pravice in to počnejo še vedno, takrat bo Slovenija tudi svobodna," je pojasnil.

Da je Branko Masleša še vedno predsednik Vrhovnega sodišča, "čeprav je množični kršitelj človekovih pravic," je opozoril Aleš Primc.

Toneta Kuntnerja skrbi za prihodnost: "Dopustili smo, da so izropali Slovenijo in pognali v svet na tisoče mladih sposobnih ljudi!"

Zbranim sta pesmi "Slovenija, od kod lepote tvoje" in "Pozimi pa rožice ne cveto" zapeli tudi Avsenikovi pevki Jožica Svete in Jožica Kališnik. "Dragi Janeza Janša, veliki borec za pravico in svobodo, radi te imamo," pravita.

"Treba je vztrajati naprej in če bomo vztrajali, bomo tudi uspešni. Na ta način bomo tudi dosegli, da se tisti mladi, ki so šli, vrnejo nazaj."