pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veteranska združenja ogorčena nad oprostitvijo Popova

Deli na:
Veteranska združenja ogorčena nad oprostitvijo Popova

Foto: arhiv

Zveza društev in klubov Moris je zavrnilno sodbo sodišča zoper nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova sprejela s protestom in ogorčenjem, so sporočili iz zveze. Sprašujejo se, ali vsa škoda in civilne žrtve, ki jo je pod njegovim poveljstvom povzročila vojska, ni bilo dovolj za drugačno odločitev izvedencev in sodstva.

V zvezi imajo občutek, da se odgovorni obnašajo, kot da v Sloveniji ni bila prelita kri ter da JLA ni bila agresor in sovražna vojska, so zapisali v zvezi. "Še več, sprenevedanje je postalo že tako očitno, da se sprašujemo, ali nismo lahko srečni, da ni kdo zaprl in obsodil tistih, ki smo Slovenijo branili," so navedli.

Po navedbah zveze osamosvojitelji vsako leto izgubljajo svoj pomen, zato v zvezi sodstvo in izvedence sprašujejo, ali ni bila dovolj razrušena Gornja Radgona ter ali so bile nekatere smrtne žrtve delo nekoga drugega in ne vojaške kolone, ki ji je poveljeval Popov.

Odgovorne na ministrstvu za obrambo sprašujejo, kdo je izvedenca predlagal sodišču in ali sta, kot velevajo predpisi, imela njihovo dovoljenje, da kot vojaški osebi zastopata uradno stališče vojaške stroke. Vojaški izvedenci za mednarodno pravo oboroženih spopadov so namreč lahko samo kvalificirani civilni in vojaški pravniki z ustreznimi znanji s tega področja, ne pa bivši častniki JLA, so opozorili v zvezi.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je državno pravobranilstvo pozvalo, naj pred vrhovnim sodiščem nadaljuje postopek zoper nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova. Sojenje Popovu, ki ga dejanja ob napadu JLA v letu 1991 bremenijo vojnega hudodelstva, naj bi bilo namreč zaključeno, Popov pa oproščen vseh obtožb.

Novico so v predsedstvu VSO sprejeli z velikim začudenjem in ogorčenjem, so v sporočilu za javnost zapisali v VSO. Kot navajajo, se z montiranimi političnimi procesi v slovenskem tožilstvu in sodstvu vrsto let želi onemogočiti ključne akterje slovenske osamosvojitve, danes pa več kot očitno celo rehabilitirati agresorje.

Zahtevajo javno objavo izvedeniških mnenj, ki so Popova in nekdanjega generala JLA Vlada Trifunovića razbremenila krivde, in javno objavo imen izdelovalcev teh mnenj, za katera je po navedbah VSO v vojaških krogih že dolgo znano, da so jih pisali častniki, šolani v nekdanji JLA.

Prav tako zahtevajo javno objavo podatka, kdo naj bi obtožnico umaknil, in zahtevo sodišča po drugem mnenju vojaških izvedencev, ki so se šolali in delovali v drugačnem okolju, kot je bila nekdanja JLA. Zahtevajo tudi, da vse postopke, tako na tožilstvu kot sodišču, obnovijo tako, da bo resnično omogočeno nepristransko sojenje.

V VSO še pozivajo vse druge veteranske in domoljubne organizacije, da se s svojimi aktivnostmi pridružijo njihovim zahtevam.

Zaskrbljenost in protest ob zaključenih sodnih procesih proti nekdanjim visokim častnikom in podčastnikom JLA, ki so sodelovali v agresiji na Slovenijo, so danes izrazili tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo.

Naj pred vrhovnim sodiščem nadaljuje postopek zoper Popova, je državno pravobranilstvo v sredo pozvalo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Zaskrbljenost in protest ob zaključenih sodnih procesih proti nekdanjim visokim častnikom in podčastnikom JLA, ki so sodelovali v agresiji na Slovenijo, so izrazili tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo.

Mariborsko višje sodišče je v začetku julija lani potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je okrožno sodišče leta 2013 izreklo za Trifunovića. Za soobtoženega Popova je višje sodišče razveljavilo prvostopenjsko obsodilno sodbo in jo vrnilo na prvo stopnjo. Murskosoboško sodišče je 22. oktobra v ponovnem sojenju Popovuizdalo zavrnilno sodbo. Tožilstvo je sicer tik pred koncem sojenja umaknilo obtožbe.