Revija Reporter
Slovenija

Veterani bi prepovedali predstavitev Omerzove in Pezdirjeve knjige v Radencih

Igor Kršinar

20. mar. 2019 13:16 Osveženo: 15:05 / 20. 3. 2019

Deli na:

Igor Omerza in Rado Pezdir

Primož Lavre

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona je na župana Radencev Romana Leljaka naslovilo pisni protest z zahtevo, da umakne predstavitev knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB, ki sta jo napisala Igor Omerza in Rado Pezdir.

Predstavitev bo potekala jutri, 21. marca, ob 18. uri v veliki dvorani občine Radenci. Le dan pozneje pa bo potekal volilni zbor območnega združenja veteranov Gornje Radgone, zato je knjiga veterane dodatno razburila.

»Protestiram proti naslovu knjige, ki daje vtis, da smo branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, ki jih opisujeta avtorja,« v protestni izjavi piše Niko Brus, predsednik območnega združenja ter dodaja, da sta bila Radenci in Gornja Radgona kraja, kjer so padle prve žrtve s strani agresorske vojske JLA.

V primeru, da župan predstavitve knjige ne bo odpovedal, bodo na mestu samem protestirali.

Župan občine Radenci Roman Leljak pojasnjuje, da so knjige sežigali fašisti v Trstu in nacisti med drugo svetovno vojno in da se v Sloveniji normalno prodaja tudi Hitlerjev Mein Kampf, zato ne vidi razloga, da ne bi bilo predstavitve te knjige.

»Knjiga je registrirana v skladu s predpisi Javne agencije za knjigo in ni prepovedana. Časi, ko so prepovedali knjige, so mimo in upam, da gre samo za prehlad zveze veteranov, ne pa njihov program in prizadevanja. Vsakdo lahko najame prostore, ki jih občina daje v najem za 40 evrov za tri ure, avtorja sta tudi prejela račun,« pravi Leljak.