smucberger Svet24.si

Katarina Šmuc Berger: »Devetdeset odstotkov ...

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

stanislav zore brezje 2023 Necenzurirano

Pridiga nadškofa Zoreta o evtanaziji in ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Maja Keuc z bendom Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

Slovenija

Veselinovič v NLB

Deli na:

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) je na današnji seji za novega predsednika uprave s petletnim mandatom imenoval Draška Veselinoviča. To je po seji nadzornikov danes v Ljubljani povedal njihov predsednik Igor Marinšek. Krmilo največje slovenske banke bo Veselinovič prevzel s 1. februarjem 2009.

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) je na današnji seji za novega predsednika uprave s petletnim mandatom imenoval Draška Veselinoviča. To je po seji nadzornikov danes v Ljubljani povedal njihov predsednik Igor Marinšek. Krmilo največje slovenske banke bo Veselinovič prevzel s 1. februarjem 2009.

Veselinovič, zdaj predsednik uprave Deželne banke Slovenije, bo na tem položaju zamenjal Marjana Kramarja, ki se mu petletni mandat na čelu NLB izteče 31. januarja 2009. Pogoj je, kot so po seji nadzornikov sporočili iz NLB, da pridobi ustrezno licenco Banke Slovenije.

"Imenovanje Veselinoviča je bila je logična izbira na podlagi opravljenega intervjuja, ki ga je nadzorni svet imel v torek. Na podlagi predstavitve je prepričal vse člane nadzornega sveta, tako da smo mu danes izrekli soglasno podporo in tudi podporo pri izzivih, ki čakajo banko v teh težkih okoliščinah," je dejal Marinšek.

Kot je pojasnil, so na pogovore povabili tri kandidate, pri čemer se je eden pisno opravičil, da se intervjuja ne bo udeležil, eden pa se ni udeležil predstavitve. Po dostopnih informacijah naj bi bila to predsednik uprave Unicredit Banke Slovenija France Arhar in član uprave NLB Matej Narat.

Po besedah Marinška jih je Veselinovič prepričal "z načinom razmišljanja, kako zagotoviti stabilnost poslovanja banke in s tem, da je prva prioriteta banke v prihodnosti obvladovanje skupine NLB v tujini".

Nadzorniki so po seji v pisnem sporočilu navedli, da bo glede na zaostrene razmere in izjemno zahtevno obdobje, v katerega prihajamo, ena od ključnih nalog zagotavljanje financiranja gospodarstva in stabilnosti banke, hkrati pa intenziviranje zastavljenih procesov racionalizacije na vseh področjih poslovanja.

V izjavi po seji nadzornega sveta je Marinšek na vprašanje, ali si bo lahko novi predsednik uprave sam izbral vodstveno ekipo, odvrnil, da "govorimo tudi v tem kontekstu".

Po napovedih Marinška naj bi se petčlanski upravi pridružil nov član. "Po statutu je lahko članov uprave od tri do šest, računamo, da se bo članstvo povečalo za enega člana," je dejal. Po njegovih besedah naj bi bil pristojen za področje, ki je bilo izpostavljeno na predstavitvi in ki je tudi po mnenju članov nadzornega sveta v tem trenutku pomanjkljivost, to je obvladovanje skupine NLB.

Veselinovič, doktor ekonomskih znanosti, na čelo NLB prihaja s položaja predsednika uprave Deželne banke Slovenije, kjer je funkcijo nastopil aprila 2005. Svojo poklicno pot je začel v Ljubljanski banki, nadaljeval pa na Ljubljanski borzi, ki jo je vodil od ustanovitve.

Številne specializacije s področja financ je opravljal v finančnih institucijah in na fakultetah v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji, Rusiji ter sodeloval z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani in drugimi fakultetami v Sloveniji in tujini. V letih od 1990 do 1993 je bil tudi član slovenskega parlamenta in svetovalec vlade.

O prihodnosti Kramarja, ki bo položaj predsednika uprave NLB zapustil 31. januarja 2009, se po besedah Marinška niso pogovarjali.