908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

celje Ekipa24.si

V Celju nogometni vročinski val, pred tekmo vseh ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Slovenija

Vesel božič in lepe praznike vam želi Reporter

Deli na:
Vesel božič in lepe praznike vam želi Reporter

Foto: Arhiv Reporterja

Uredništvo Reporterja svojim bralcem, občasnim obiskovalcem naše spletne strani, pa tudi tistim, ki pridejo na reporter.si delat samo zgago, želi vesele in blagoslovljene božične praznike.

Večina kristjanov bo drevi, na predvečer božiča, pričakala praznik Jezusovega rojstva. Verniki se po običaju ta večer zberejo v krogu družine ter postavijo jaslice in božična drevesca. Številni katoličani bodo obiskali polnočnice, po evangeličanskih cerkvah pa pripravljajo večerna bogoslužja.

Dogodek Jezusovega rojstva je opisan v Svetem pismu. Ker Jožef in Marija v Betlehemu nista našla prenočišča, sta se zatekla v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli. V spomin na ta dogodek kristjani po domovih in cerkvah postavljajo jaslice, ki tudi prikazujejo omenjeni dogodek.
 
Natančen datum Jezusovega rojstva ni znan, so pa po besedah ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa kristjani ta dan izbrali zato, da ponazorijo svojo vero, da tudi v najbolj črno noč Jezus Kristus prinaša svetlobo. Okoli 25. decembra, natančneje okoli zimskega solsticija (21. ali 22. december) so namreč noči najdaljše v koledarskem letu.
 
V ljubljanski stolnici bo drevi polnočno mašo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres, v mariborski stolnici pa nadškof metropolit Marjan Turnšek. Evangeličanski škof Geza Erniša pa bo imel mašo ob 18. uri v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah. Potekal bo tudi tradicionalni nočni pohod na Nanos k polnočnici.
 
Ob božiču bo slovesno tudi v Vatikanu. Papež Benedikt XVI. bo drevi v baziliki sv. Petra daroval polnočnico, ki se bo tako kot minuli dve leti začela že ob 22. uri. Na božič bo z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).
 
V sveti deželi bo danes potekala procesija iz Jeruzalema v Betlehem, ki jo bo vodil tamkajšnji latinski patriarh Fuad Tval. Slednji bo nato v baziliki Jezusovega rojstva tudi daroval polnočnico.
 
Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji iz leta 1991 je božič dela prost dan. Nekateri pravoslavni kristjani pa zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznujejo 7. januarja, med njimi so tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.