stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Venezuelsko socialistična logika za uničevanje priljubljenega Radia 1: je zaradi videa o Hojsovi mami priletela kazen?

Deli na:
Venezuelsko socialistična logika za uničevanje priljubljenega Radia 1: je zaradi videa o Hojsovi mami priletela kazen?

Radio 1 je najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji, Denis Avdić je eden njenih najbolj prepoznavnih voditeljev - Foto: Radio 1

Kdo ne pozna radijskega voditelja Denisa Avdića in njegovega jutranjega šova na Radiu 1? Ali pa akcije Deželak junak, v kateri so zaposleni Radia 1 in sodelavci skupaj s poslušalci v desetih dneh zbrali več kot 800.000 evrov, s katerimi bodo več kot 2500 otrokom iz socialno najbolj ogroženih družin omogočili letovanje na morju? Ali verjamete, da bi to lahko izpeljala kadrovsko najslabše usposobljena radijska ekipa v Sloveniji?

Tako namreč meni Svet za radiodifuzijo (SDRF) pod vodstvom Aleša Lipičnika, ki ga je na ta položaj nastavila stranka SMC. Prav tako so temu prikimali še preostali člani SDRF: Gorazd Škrabar (SMC), Jure Godler (SMC), Mitja Kregar (SMC), Rok Tomažinčič (SMC) in Samo Šter (Desus).

Svet za radiodifuzijo je 21. januarja letos sprejel in potrdil kriterije, ki po novem določajo, da je Radio 1 najslabši oziroma najmanj usposobljen radio v Sloveniji. Kadrovsko usposobljenost so sicer merili že prejšnji kriteriji, pri čemer se je merilo število zaposlenih in njihova izobrazbena struktura, po novem kriteriju pa so to število delili s številom radijskih programov, ki jih ima izdajatelj. Logika SDRF je naslednja: čim več programov oblikuje neka ekipa, manj usposobljena je.

Z drugimi besedami: če opravljate svoje delo za več naročnikov hkrati, ste bolj nesposobni, kot če ga opravljate samo za enega. Seveda to ne bi bilo nič presenetljivega, če bi ta svet vodil poslanec skrajne Levice Miha Kordiš, a v resnici ga vodi kamniški podjetnik Aleš Lipičnik, ki ga je na ta položaj tako kot večino drugih članov nastavila stranka SMC z blagoslovom vlade Janeza Janše.

Zaradi te venezuelsko socialistične logike Sveta za radiodifuzijo je tako bila ekipa Radia 1 ocenjena za najslabšo oziroma najmanj usposobljeno v Sloveniji.

Zaradi te venezuelsko socialistične logike Sveta za radiodifuzijo je tako bila ekipa Radia 1 ocenjena za najslabšo oziroma najmanj usposobljeno v Sloveniji. S sprejemom teh kriterijev Radio 1 do nadaljnjega ne bo mogel več dobiti frekvenc za območja, kjer ni slišen. Na njihovi podlagi je SDRF na seji 17. junija zavrnil njegovo prošnjo za dodelitev frekvence v Ajdovščini, kjer je ekipa Radia 1 med akcijo Deželak junak doživela enega najbolj toplih sprejemov. Prebivalci Vipavske doline kljub temu še naprej ne bodo mogli slišati Radia 1 in njegove ekipe. Bodo pa lahko poslušali Radio Ognjišče, ki so mu funkcionarji SMC dodelili frekvenco v Ajdovščini.

»V uredništvu Radia 1 to dejanje Sveta za radiodifuzijo razumemo kot najhujšo obliko cenzure, s katero želi SDRF onemogočiti, da bi bil Radio 1 dosegljiv tudi tistim državljanom, ki ga še ne morejo poslušati. Radio 1 še vedno ne doseže več kot 30 odstotkov območja Slovenije. V uredništvu Radia 1 menimo, da takšna odločitev organa, kot je SDRF, pomeni nedopusten pritisk na neodvisen medij. Zaposleni na Radiu 1 smo zgroženi in zaskrbljeni nad tem, da je strokovni organ podlegel političnim interesom in sprejel tako nerazumno in nezakonito odločitev,« pravi direktor Tomaž Čop, ki je zoper sklep SDRF vložil tožbo na sodišče.

»Radio 1 ima med vsemi komercialnimi radii v Sloveniji največ zaposlenih in največjo ekipo sodelavcev, ki ustvarjajo radijske vsebine. Radio 1 je po raziskavah Mediane, Ninamedie in Valicona najbolj poslušan radio v Sloveniji. Jutranji radijski program z Denisom Avdićem nastaja s pomočjo številne ekipe, ki se vsak dan trudi pripravljati zanimive in zabavne vsebine. Da ekipa Radia 1 dela dobro, potrjuje tudi visok odziv na družbenih omrežjih, kjer ima Radio 1 več kot 300.000 sledilcev. Vsak dan nas posluša več kot 250.000 poslušalcev. Vse to za SDRF ni nič vredno,« še dodaja Čop.

Napisati kriterije, ki ekipo Radia 1 etiketirajo kot najbolj nesposobno v državi, je klofuta brez primere vsem slovenskim medijem, ne le Radiu 1. 

»Napisati kriterije, ki ekipo Radia 1 etiketirajo kot najbolj nesposobno v državi, je klofuta brez primere vsem slovenskim medijem, ne le Radiu 1. Res je, da se Radio 1 v svoji satiri obregne tudi ob trenutno vlado, tako kot smo se šalili tudi na račun prejšnjega premierja ali pa se še vedno šalimo glede ljubljanskega župana. Odločitev SDRF pod vodstvom predsednika Aleša Lipičnika iz stranke SMC razumemo kot kazen, ker si dovolimo šaliti na račun trenutne oblasti. Zaradi šaljivega videa o ministru (Alešu Hojsu – op. p.), ki poskuša mamo prepeljati na Hrvaško (video je imel več kot dva milijona ogledov), smo bili deležni številnih pritiskov in groženj. Zato odločitev SDRF razumemo kot svarilo tudi drugim radiem, kaj jih čaka, če ne bodo poslušni. Menimo, da je izredno nevarno, če bo SDRF postal orodje za kaznovanje v rokah trenutne politike.«

Po drugi strani pa lahko vidimo, kako visoko usposobljeni so kadri stranke SDS, ki je leta 2015 ob svoji televiziji in portalu ustanovila tudi Novi radio, kajti ta je že po nekaj mesecih prenehal delovati. Kljub temu imajo njihovi ljudje v rokah kar precej lokalnih radijskih postaj. Med njimi sta Radio Gorenc, ki ga vodi brat poslanca Branka Grimsa, in Univox pod vodstvom Uroša Novaka, ki je vodil omenjeni strankarski radio in je tudi v vladni skupini za državne proslave. Se bo tudi pri nas uveljavila praksa, ki jo na Madžarskem izvaja premier Viktor Orban, kjer »neposlušne« radijske postaje izgubljajo frekvence, nato pa jih dobivajo tiste, ki propagirajo vladajočo politiko?