Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Velikih menjav ne bo

Deli na:

V Sloveniji, ki je ta hip politično razdvojena, je potrebno vzpostaviti politično atmosfero nekega zaupanja, da nova oblast ne pomeni novega kadrovskega cunamija, je danes povedal predsednik SD Borut Pahor. "To se ne bo zgodilo," je zatrdil in dodal, da če ljudje dobro opravljajo svoje delo, jih želi povabiti, da bi naloge opravljali tudi poslej.

V Sloveniji, ki je ta hip politično razdvojena, je potrebno vzpostaviti politično atmosfero nekega zaupanja, da nova oblast ne pomeni novega kadrovskega cunamija, je danes povedal predsednik SD Borut Pahor. "To se ne bo zgodilo," je zatrdil in dodal, da če ljudje dobro opravljajo svoje delo, jih želi povabiti, da bi naloge opravljali tudi poslej.

Kot je povedal, je že na konferenci v začetku julija tekmece in tudi pristaše opozoril, da bodo sam, njegova stranka in ljudje v vladi izpostavljeni skušnjavi in pritiskom, da nadaljujejo s starim vzorcem. "Tega ne bo. Če bo, potem se bom poslovil, ker ne bo padla samo ena od mojih obljub, ampak konceptualna sprememba," je pojasnil verjetni mandatar Pahor.

Predsednik SD je o morebitnih kadrovskih zamenjavah sicer še povedal, da če bi kdo od resornih ministrov kasneje ocenil, da je morda na kakšnem delovnem mestu potrebna zamenjava, potem ima to pravico. Vendar pa bo po Pahorjevo to moral "zelo temeljito utemeljiti". "Ne more biti nekdo razrešen samo zato, ker ni politično lojalen novi vladi, če bo ta izvoljena," je prepričan.

Kot je pojasnil, so pred nami "v predvidoma zahtevnih gospodarskih okoliščinah potrebe po nekaterih reformah". Brez sodelovanja, ki bo šlo čez meje vlade in opozicije, si Pahor ne zna predstavljati, da bi Slovenija uspešno opravila s temi izzivi.

Ti izzivi po njegovo terjajo pogumne, tudi velikopotezne odločitve, ki pa morajo biti temeljito "prediskutirane v strokovni in tudi v politični javnosti - vključujoč opozicijo". Eden teh je, da se nadaljujejo strukturne reforme, da bi dvignili blaginjo posameznika in skupnosti, drugi pa, da bi v tem "zelo zahtevnem času, ki je pred nami", obdržali socialno stabilnost. Kakšna naj bi bila forma morebitnega sodelovanja z opozicijo, po Pahorjevih besedah ostaja še odprto.

Kot je dejal, bo v primeru, če mu bo zaupana naloga, da sestavi vlado, prvi dan svojim sodelavcem povedal, da so tu za zelo nedoločen čas. Njihova naloga je po njegovih besedah ta, da storijo vse potrebno za dolgoročni interes države. "Če bi bili kakšni ukrepi takšni, da bi bili v osnovi nepopularni, so pa nujni, bomo na take ukrepe vezali tudi glasovanje o zaupnici," je napovedal.

Povedal je tudi, da so se na kolegiju stranke danes pogovarjali tudi o tem, da je ob pravem času potreben pogovor z vsemi strankami. Najprej pa se bodo po njegovo posvetovali s tistimi, s katerimi si želijo tesneje sodelovati.

Kot je pojasnil, so na kolegiju tudi odločili, da se začne pripravljati osnutek koalicijske pogodbe. Po Pahorjevo je to korak, ki bi ga sicer kdo ocenil kot prezgodnjega, vendar pa, kot trdi, zaradi rokov, ki so določeni z ustavo in poslovnikom državnega zbora, s tem ne morejo čakati. Priprava osnutka bo po njegovih besedah tudi tema današnjega neformalnega sestanka s predsednikom Zares Gregorjem Golobičem in predsednico LDS Katarino Kresal.

Pahor je tudi napovedal, da bodo njegove prve obveznosti - če bodo srečno šli skozi vse preizkuse v DZ in če bodo prevzeli odgovornost za vodenje vlade - povezane s štirimi sestanki, in sicer s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in društva Manager, s predstavniki vseh sindikatov, z vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije ter s predstavniki dijaške in študentske zveze.

Koga od strank bo povabil k sodelovanju v vladi, se bo po njegovih besedah odločil sam. Sicer pa se bo, kot je zatrdil, do konca pogovorov skušal sestati s predsedniki vseh strank, tudi s tistimi, za katere pričakuje, da bodo v opoziciji.

Na vprašanje, ali v prvi fazi računajo na DeSUS, je odvrnil, da te odločitve še nihče ni sprejel. Konec tedna se bosta z predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem "bržkone sestala", da izmenjata mnenja in "brez ambicije, da kakšno stvar dorečeta".