sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Velike izgube NLB

Deli na:

Nadzorni svet NLB bo na seji prihodnji četrtek obravnaval lanske poslovne rezultate, so potrdili v NLB, navedb današnjega časnika Dnevnik, da so ustvarili veliko izgubo, pa niso želeli komentirati. Po prvih ocenah bo NLB lansko leto končala z okoli 20 milijonov evrov izgube, skupina NLB pa kar z 80 milijonov evrov izgube.

Nadzorni svet NLB bo na seji prihodnji četrtek obravnaval lanske poslovne rezultate, so potrdili v NLB, navedb današnjega časnika Dnevnik, da so ustvarili veliko izgubo, pa niso želeli komentirati. Po prvih ocenah bo NLB lansko leto končala z okoli 20 milijonov evrov izgube, skupina NLB pa kar z 80 milijonov evrov izgube.

Nadzorni svet NLB bo lanske poslovne rezultate obravnaval na seji prihodnji četrtek, takrat pa bodo tudi novinarska konferenca, na kateri bodo člani uprave NLB na voljo za vprašanja, so povedali v NLB.

Dnevnik piše, da so na slab rezultat poslovanja NLB, v kateri so se lani izmenjali po trije predsedniki uprav in nadzornega sveta, večinoma vplivale enormne rezervacije in oslabitve, pika na i pa je bila LHB Frankfurt. Ta banka naj bi po navedbah časnika k izgubi skupine v letu 2009 prispevala okoli 60 milijonov evrov, zaradi prevrednotenja te kapitalske naložbe pa je negativen tudi lanski rezultat matične banke.

Celoten dobiček skupine NLB naj bi lani po prvih ocenah znašal okoli 230 milijonov evrov, banke NLB pa 170 milijonov evrov. Toda nova uprava NLB, ki jo od oktobra lani vodi Božo Jašovič, se je ob visokih rezervacijah odločila za prevrednotenje kapitalskih naložb, menda za okoli 40 milijonov evrov, pri čemer okoli 35 milijonov evrov odpade na LHB Frankfurt, navaja časnik.

NLB je za poslovanje v letu 2008, ki ga je končala s slabih 50 milijonov evrov čistega dobička, oblikovala za 127 milijonov evrov rezervacij in oslabitev, kar je bilo 2,2-krat več kot za leto 2007. V skupini NLB, ki je leta 2008 ustvarila 21 milijonov evrov čistega dobička, so za isto obdobje oblikovali 220 milijonov evrov rezervacij in oslabitev. Po informacijah časnika naj bi jih NLB lani oblikovala za okoli 160 milijonov evrov, skupina NLB pa za okoli 310 milijonov evrov.

Dnevnikovi viri navajajo, da so v NLB že preverjali možnosti za vložitev odškodninske tožbe proti Borisu Zakrajšku, ki je od sredine leta 2002 do sredine leta 2008 vodil frankfurtsko banko. Zakrajšek se je po koncu vodenja LHB Frankfurt začel ukvarjati s podjetništvom, danes pa, kot še navaja časnik, uživa v svojem več kot milijon evrov vrednem dvorcu na Blokah.

V skupini NLB je sicer več kot 50 bank in družb, po Dnevnikovih informacijah pa naj bi negativno poleg LHB Frankfurt poslovali še NLB banka Sofia in NLB Srbija Beograd. Toda zadnji dve z zgolj okoli dvema milijonoma evrov izgube, navaja časnik, čeprav nekateri tudi pri slednji namigujejo na velike luknje zaradi nezmožnosti vračanja kreditov.

Medtem še vedno ni jasna usoda 250 milijonov evrov vredne dokapitalizacije NLB, ki so jo konec decembra lani preklicali. Finančni minister Franc Križanič po pogovorih s KBC, 30,6-odstotni lastnici NLB, sredi januarja izrazil optimizem, da bo KBC sodelovala pri dokapitalizaciji. Če sodelovanja ne bo, bo banko dokapitalizirala država, v tem primeru pa bo morala Evropski komisiji posredovati notifikacijo o dokapitalizaciji NLB. Nanjo sicer "ciljajo v aprilu", je nedavno povedal minister, drugih rokov pa ni razkril.

Časnik Finance ob tem piše, da naj bi bila naprodaj Banka Celje, za katero bi NLB po ocenah časnika ob predpostavki prodaje po knjigovodski vrednosti in brez upoštevanja prevzemne premije iztržila okrog 200 milijonov evrov. Med možnimi kandidati se omenjata skupina Societe Generale in Unicredit Group. V prvi "govoric o potencialnih prevzemih ne komentirajo", v Unicreditu pa so povedali, da "trenutno nimajo nobenih prevzemnih načrtov in da so letos osredotočeni na organsko rast".