favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Velika izguba za UKC Ljubljana in slovensko zdravstvo

Deli na:
Velika izguba za UKC Ljubljana in slovensko zdravstvo

UKC Ljubljana - Foto: Bobo

Vodilni češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer je prekinil sodelovanje z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, poroča Delo. V UKC Ljubljana se po navedbah Dela zgodovina neurejenih razmer za male bolnike ponavlja ter da zdaj tam ni kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako na srcu, kar da je potrdil tudi Gebauer.

Gebauer, ki otrokom in mladostnikom s prirojeno srčno napako pomaga po vsem svetu, je po nekaterih izkušnjah, ki jih je imel v UKC Ljubljana, dobil občutek, da ga ne potrebujejo več. To se mu je dodatno potrdilo po tistem, ko je 4. marca 2023 po elektronski pošti sporočil svojo ugotovitev, a se nihče od odgovornih ni odzval: nihče ni stopil z njim v stik, se z njim pogovoril, mu ponudil roke, poroča Delo.

V pismu, ki ga je naslovil na kirurga Miha Weissa, ta pa ga je po Gebauerjevih navedbah preposlal naprej, je zapisal, da je po globokem vrednotenju sedanjega položaja v kongenitalnem programu in svoje vloge sklenil, da prekine dejavnost v UKC Ljubljana.

Časnik navaja še, da zdaj torej ni kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako na srcu. V UKC Ljubljana je sicer zaposlen še Igor Šehić, pediatrični kardiokirurg iz Beograda, ki pa v zadnjem obdobju menda ni sodeloval pri bolj zapletenih operacijah otrok, izvajala sta jih Gebauer in Weiss. Ta je po informacijah Dela trenutno odsoten.



Kot še navaja časnik, se vodstvo UKC Ljubljana že ozira za možnostmi, da bi iz tujine privabili slovenskega kirurga Janeza Vodiškarja, ki dela v Stuttgartu, a je vprašanje, ali bi se želel vrniti v ustanovo, ki ni znala prepoznati njegovega potenciala.

V UKC Ljubljana pa so med drugim pojasnili, da je UKC Ljubljana popolnoma samostojen pri zdravljenju skoraj 90 odstotkov otrok s prirojeno srčno napako ter da imajo dva otroška srčna kirurga. Pri čemer po navedbah Dela "zamolčijo, da eden trenutno ne dela".

Podatki kažejo, da se je v obdobju, ko se je začelo intenzivnejše sodelovanje s Čehi in vodilnim Gebauerjem, število otrok, napotenih na zdravljenje v tujino, zelo zmanjšalo. Leta 2014 jih je bilo v tujini operiranih 51, lani samo še štirje: od tega dva v Izraelu - bolnika, ki jih je operiral David Mishaly, namreč še vedno obravnava on.