Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veleposestvo baronice Hilde

Deli na:

Razkrivamo fevd baronice Hilde Tovšak, katere posestvo v Mislinji na Koroškem so ji zgradili in uredili tudi Vegradovi tlačani. Hilda si je lepo postlala, v Vegradu pa je za seboj pustila socialno bedo brez primere.

Razkrivamo fevd baronice Hilde Tovšak, katere posestvo v Mislinji na Koroškem so ji zgradili in uredili tudi Vegradovi tlačani. Hilda si je lepo postlala, v Vegradu pa je za seboj pustila socialno bedo brez primere.

Baronica Hilda je v Mislinji na Koroškem, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, prava veleposestnica. Slog srednjeveških grofov in grofic, ki pomeni gozdove, pašnike in nepremičnine in tudi (Vegradove) tlačane, ji je v vseh teh letih zelo ustrezal. Razkrivamo 80 tisoč kvadratnih metrov veliko posestvo Tovšakove, ki obkroža sporni ranč v Šentilju pod Turjakom pri Mislinji, na katerem so za gospodarico delali Vegradovi delavci.

Trenutno najbolj znano posestvo v državi je po naši preiskavi dejansko samo osrčje pravega kraljestva v naravi, ki si ga je ustvarila Hilda Tovšak. Prešteli smo deset parcel, ki skupaj merijo 78.894 kvadratnih metrov. Ranč stoji na 3.700 kvadratnih metrov veliki parceli. Opredeljena je kot sadovnjak, za dejansko rabo pa je vpisano kmetijsko zemljišče. Tam smo tudi mi ugotovili, da je res tako, kot je bilo predstavljeno v drugih medijih.
 
Utica in električni priključki


Do ranča v Šentilju pri Turjaku nas je pripeljala asfaltirana potka, ki so jo po besedah Vegradovih delavcev v oddaji 24 ur oni gradili. »Delali smo pot do ranča. Vsako jutro smo se odpeljali v Mislinjo,« so se nekateri opogumili pred kamero. Sporni leseni železniški pragovi (gre za les, ki je postavljen pod tirnicami), ki naj bi jih Vegrad plačal in celo dostavil v Mislinjo, kot lahko tudi opazite na fotografijah, krasijo lepo obdelano travnato zemljišče. Leseni pragovi so bili uporabljeni tudi okoli gredic, na katerih je skrbno gojeno cvetje.

Tudi to naj bi po poročanju v oddaji 24 ur šlo na račun Vegrada. Z železniškimi lesenimi pragovi so  na ranču zgrajene tudi stopnice. Ob stopnicah si je Tovšakova postavila še udobno utico za piknik. Gre za pokrit prostor, opremljen v lesu. Pred utico je tudi manjša asfaltirana ploščad. Zanimiva podrobnost, ki smo jo ugotovili na ranču »baronice Tovšakove« je še lesena omarica, v kateri se »skriva« priklop za elektriko s svojim števcem. Vprašanje seveda je, ali je nočna omarica namenjena kakim novim pozidavam. Tovšakova zatrjuje, da ima veljavna potrdila o plačilu za vsa dela, ki so bila opravljena na posestvu. Žal pa jih javnosti še ni razkrila. Da je delo na sporni parceli opravil »njen« Vegrad, je tudi potrdila.

VEČ V TISKANI IZDAJI