lucija mlinarič Odkrito.si

Težek boj z rakom: znana Slovenka ganjena do solz

James Van Der Beek Svet24.si

FOTO. Igralec iz priljubljene najstniške serije ...

ryan rodriguez 1 Svet24.si

Sin Slovenke dobi 1500 evrov na sliko

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Luka Dončić, Anamaria Goltes Najstnica.si

Dokaz, da sta Luka Dončić in Anamaria še vedno ...

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo?

ana milan 2 Njena.si

Anna šokirala Milana Medveda

Slovenija

Velenje postaja albanska oaza: priseljenci izkoriščajo Slovenijo

Deli na:
Velenje postaja albanska oaza: priseljenci izkoriščajo Slovenijo

Foto: velenje-festival.si - Velenje

V Velenju se širi albanska skupnost s Kosova in Makedonije, v kateri zavračajo učenje slovenščine. Izobraževalne in druge javne ustanove imajo zaradi njihovega neznanja jezika velike komunikacijske probleme. Državni organi brez ukrepanja dovolijo, da tujci izkoriščajo Slovenijo, kot da je neusahljivi bankomat.

To štajersko mesto je že desetletja znano po velikem deležu prebivalstva z območja nekdanje Jugoslavije, vendar se očitno v zadnjem obdobju spoprijemajo s težavami, ki presegajo lokalno raven. Pred kratkim je velenjski župan Bojan Kontič, vidni član stranke SD, na predsednika države, premierja, predsednika državnega zbora in državnega sveta naslovil alarmantno pismo.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kako je v velenjskih vrtcih v skupini do pet let starosti že devet odstotkov otrok albanskega porekla; kako je komunikacija s starši večkrat celo neizvedljiva; o obvestilih v vrtcu v albanščini; o nemočnih učiteljih in šolarjih, ki ne znajo niti besede slovensko; kako je predvsem od mater odvisno, ali bodo otroci integrirani v okolje; o maksimalnih otroških dodatkih; kako del priseljencev našo državo uporablja kot samopostrežno trgovino brez blagajne.