pia skofic - ms Odkrito.si

Znana vremenarka bo povila vnuka Gašparju ...

irina ribnikova Svet24.si

15-letni Irini med kopeljo v vodo padel mobilnik, ...

Žalostna ženska Petisvet.si

Bolje zlomljena kost kot zlomljen duh

Vladimir Putin Svet24.si

VIDEO: Odkritje v arhivu Stasija: Pa saj to je ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan bo po novem prepuščena sama sebi

Kylie Jenner Najstnica.si

Je Travis res prevaral Kylie ali je to ...

reka ljubezni Njena.si

Konec Reke ljubezni zaznamoval razhod Irene in ...

Slovenija

Velenje postaja albanska oaza: priseljenci izkoriščajo Slovenijo

Deli na:
Velenje postaja albanska oaza: priseljenci izkoriščajo Slovenijo

Foto: velenje-festival.si - Velenje

V Velenju se širi albanska skupnost s Kosova in Makedonije, v kateri zavračajo učenje slovenščine. Izobraževalne in druge javne ustanove imajo zaradi njihovega neznanja jezika velike komunikacijske probleme. Državni organi brez ukrepanja dovolijo, da tujci izkoriščajo Slovenijo, kot da je neusahljivi bankomat.

To štajersko mesto je že desetletja znano po velikem deležu prebivalstva z območja nekdanje Jugoslavije, vendar se očitno v zadnjem obdobju spoprijemajo s težavami, ki presegajo lokalno raven. Pred kratkim je velenjski župan Bojan Kontič, vidni član stranke SD, na predsednika države, premierja, predsednika državnega zbora in državnega sveta naslovil alarmantno pismo.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kako je v velenjskih vrtcih v skupini do pet let starosti že devet odstotkov otrok albanskega porekla; kako je komunikacija s starši večkrat celo neizvedljiva; o obvestilih v vrtcu v albanščini; o nemočnih učiteljih in šolarjih, ki ne znajo niti besede slovensko; kako je predvsem od mater odvisno, ali bodo otroci integrirani v okolje; o maksimalnih otroških dodatkih; kako del priseljencev našo državo uporablja kot samopostrežno trgovino brez blagajne.