pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veber se pred Cerarjem brani s kazenskim zakonikom; Cerarjevim ni jasno, kaj hoče minister

Deli na:
Veber se pred Cerarjem brani s kazenskim zakonikom; Cerarjevim ni jasno, kaj hoče minister

Foto: Bobo

Minister za obrambo Janko Veber se je danes nameraval sestati s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki predlaga njegovo razrešitev. Kot je pojasnil v izjavi novinarjem, je Cerarja želel opozoriti na izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Vsa opozorila je poslal pisno, da ne bo dvomov o transparentnosti, pravi. V Kabinetu predsednika vlade so se že odzvali in pojasnjujejo, da je bil premier Cerar seznanjen s pisno poslanimi dejstvi in da ne vidijo potrebe za dodatno ministrovo obveščanje predsednika vlade. Obenem ne razumejo povezave med "vsebinami, ki jih je obravnaval sekretariat Sveta za nacionalno varnost, in 366. členom Kazenskega zakonika Republike Slovenije, ki ga omenja minister."

Kot je pojasnil Veber, sta bila s Cerarjem dogovorjena za danes dopoldne. Ker pa ni bilo odziva, so z obrambnega ministrstva kontaktirali kabinet predsednika vlade. Po Vebrovih besedah so v kabinetu odgovorili, naj vsebino pogovora pisno ali ustno sporoči.

"Dobronamerno sem ga želel opozoriti na nekatera pomembna dejstva, ki sem jih poslal pisno," je dejal. Kot je pojasnil, je šlo med drugim tudi za opozorilo o izpodkopavanju obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika.

Ta člen določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Premier Cerar sicer predlaga razrešitev Vebra zaradi njegovih navodil Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe. Veber pa nasprotno trdi, da je ravnal zakonito. O premierjevem predlogu za Vebrovo razrešitev bo DZ odločal na izredni seji v četrtek.

Odziv KPV:

Odziv na današnja opozorila ministra za obrambo Janka Vebra

Sporočamo, da je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar popoldne od ministra za obrambo Janka Vebra prejel več poročil udeležencev, ki se nanašajo na zasedanje sekretariata Sveta za nacionalno varnost iz petka, 3.  aprila 2015.

To zasedanje sekretariata Sveta za nacionalno varnost je bilo sklicano na pobudo Kabineta predsednika vlade v torek, 31. marca 2015, vodil pa jo je za to pristojni državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade. Predsednik vlade je bil tako o vsebinah navedenega zasedanja obveščen že v fazi priprav zasedanja sekretariata,  prav tako so mu pristojni poročali o sklepih zasedanja.

Na zasedanju se predstavniki Ministrstva za obrambo niso odzvali na predstavljene vsebine o kibernetski varnosti, ki jo je podal pristojni poročevalec Ministrstva za znanost izobraževanje in šport kot nosilec priprave Strategije kibernetske varnosti.  

Izhajajoč iz teh dejstev ne vidimo potrebe za dodatno ministrovo obveščanje predsednika vlade o poteku in sklepih sestanka, ki ga je vodil državni sekretar iz Kabineta predsednika vlade. Prav tako ne razumemo povezave med vsebinami, ki jih je obravnaval sekretariat Sveta za nacionalno varnost, in 366. členom Kazenskega zakonika Republike Slovenije, ki ga omenja minister.

Vsekakor bo predsednik vlade obrazložitev tudi o tem podal na četrtkovi izredni seji Državnega zbora.