benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Včeraj v Slovenijo vstopilo najmanj migrantov v drugem valu

Deli na:
Včeraj v Slovenijo vstopilo najmanj migrantov v drugem valu

Foto: Reuters

V Slovenijo je včeraj do večera prispelo najmanj migrantov v času drugega begunskega vala, ki se je začel sredi oktobra, in sicer "le" 1700. Skupno je do zdaj v Slovenijo vstopilo nekaj manj kot 160.000 migrantov. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar Boštjan Šefic sta obiskala center v Gornji Radgoni in razmere ocenila kot dobre.

V Slovenijo je z dvema vlakoma prispelo okoli 1700 migrantov, od tega jih je 700 prispelo zjutraj in 1000 šele nekaj pred 19. uro. Slednje bodo oskrbeli in jih še nocoj odpravili naprej. Sprejemni in nastanitveni centri na mariborskem in murskosoboškem območju so bili do večera prazni, saj so vse migrante odpravili naprej v Avstrijo. Ta je včeraj sprejela 4.156 migrantov.

Napovedi prihoda novih vlakov na Policijski upravi Novo mesto do 19. ure niso dobili.

V Dobovi so opoldne odprli cesto, ki mimo tamkajšnjega begunskega centra pelje proti mejnemu prehodu Rigonce. Cesta bo odprta do preklica. Nadaljnje zapore in omejitve gibanja bodo policisti prilagajali številu beguncev in dinamiki postopkov.

Ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidarjeva in njen državni sekretar Šefic sta dopoldne obiskala nastanitveni center za begunce v Gornji Radgoni. Ministrica je razmere v centru ocenila kot izjemno dobre. Glede tehničnih sredstev za uporabo na meji pa je dejala, da bodo tehnična sredstva uporabljena v primeru, da bo to potrebno.

Na vprašanje glede naročila ograje za varovanje slovenske meje je ministrica odgovorila, da pripravljajo celostne ukrepe za nadzorovanje migracijskega toka, kar pomeni, da bodo tehnična sredstva uporabljena v primeru, da bo to potrebno.

Podlaga za uporabo tehničnih sredstev po njenih pojasnilih že obstaja v zakonu o nadzoru državne meje, dobre podlage za to so tudi v schengenskem zakoniku. V primeru, da bi ponovno prišlo do nenadziranega razprševanja migrantov po zeleni meji in v primeru, da bi Avstrija in Nemčija pričeli omejevati sprejem migrantov, bodo po besedah ministrice tehnična sredstva uporabljena.

Namenjena bodo usmerjanju nenadziranega prihoda migrantov in preprečevanju nenadziranih prehodov čez zeleno mejo. Več o tem, kot je dejala, ne more povedati, saj gre za zaupne ukrepe. Dodala je le še, da če "bo sprejeta politična odločitev, so tehnična sredstva pripravljena", da pa ograja ni strokoven termin, saj se govori o tehničnih sredstvih, ker tako določa zakon.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi v zadnjih dneh v Slovenijo že prišlo več deset kilometrov žice, ki naj bi jo Slovenija naročila v več državah, a v vladi so o tem precej skrivnostni.

Skozi nastanitveni center v Gornji Radgoni, ki je urejen v prostorih Pomurskega sejma, je doslej v drugem begunskem valu prešlo že skoraj 30.000 beguncev, dnevno jih naštejejo od okoli 1300 do 2100. Zanje vsak dan poskrbi okoli 50 ljudi, v centru pa lahko naenkrat prespi okoli 800 oseb.

Begunsko problematiko je za Večerovo Soboto prilogo komentiral tudi premier Miro Cerar. V zvezi z očitki, da bi zajezitev migrantov na meji pomenila represijo, je dejal, da je lahko reči, da represija ni pravi odgovor. "Toda povejte, kaj bi storili, če bi vam ljudje v hišo hodili drug za drugim? Nobena evropska država ne bo dovolila takšne situacije. Obstajajo meje, preko katerih Evropa ne more. In v skrajnih situacijah bo treba te meje na koncu braniti z žico ali policijo ali celo vojsko," je dejal in dodal, da to "ni več le neka hipotetična misel".

Po Cerarjevih besedah država ne sme dovoliti, da bi bili ogroženi premoženje in ljudje. Za zdaj bomo sicer, kot je dejal, čakali na skupno evropsko rešitev, "a če je ne bo, bomo morali ustrezno ukrepati sami".

Na vprašanje, zakaj je potrebna vojska na meji in kaj bi storila ob morebiti žičnati ograji, ko bi jo želela prečkati skupina beguncev, Cerar odgovarja, da tehnične ovire niso dovolj, če za njimi ni policijsko-vojaške patrulje, ki nadzira prostor. "To pa nikakor ne pomeni, da bomo, razen seveda v nujni samoobrambi, uporabili strelno orožje zoper begunce," je dejal. Dodal je, da bi bilo tisti hip, ko bi zoper begunce začeli uporabljali orožje, konec Evrope.

Ob robu včerajšnje konference SMC, ki je potekala v Ljubljani, je Cerar tudi napovedal, da bo v Sloveniji v tednu ali dveh vsaj 400 tujih policistov. "To pa je tisto, za kar si zavzemamo, da pokažemo Evropi, to je, da je slovensko-madžarska meja takšna vrednota, da jo moramo varovati skupaj," je dejal.

Na Gruškovju so sicer danes slovenski policisti sprejeli 20 policistov iz Slovaške, ki jim bodo v naslednjih tednih pomagali pri varovanju slovenske meje zaradi povečanega migracijskega toka. Udeležili so se že programa izobraževanja, z delom pa začenjajo v nedeljo. Kot ugotavljajo slovenski policisti, so kolegi s Slovaške motivirani za sodelovanje.