klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Varuh konkurence javnost sprašuje o korektivnih ukrepih ob prevzemu Pro Plus

Deli na:
Varuh konkurence javnost sprašuje o korektivnih ukrepih ob prevzemu Pro Plus

Foto: Primož Lavre

Javna agencija za varstvo konkurence, ki vodi postopek presoje prevzema Pro plus s strani United Group, je sprejela predlog korektivnih ukrepov, o katerem se lahko v naslednjih treh dneh do 23. marca izreče tudi javnost.

AVK je v okviru postopka presoje prevzema Pro Plusa s strani družbe Slovenia Broadband sprejela predlog korektivnih ukrepov. Teh je več, nanašajo pa se na ohranitev ločene korporacijske strukture, prodajo TV programov Orlando Kids in OK Bambino, oglaševanje in dostop do televizijskih kanalov Pro Plusa. Mnenje deležnikov na trgu pričakuje do petka.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) med drugim predlaga, da se družba Slovenia Broadband, ki prevzema Pro Plus, zaveže, da bo za pet let obdržala Pro Plus kot podjetje ločeno od kateregakoli povezanega podjetja, ki je operater, vključno s Telemachom. Pro Plus bi za ta čas vodil od operaterja ločeno poslovodsko in uredniško politiko. Slovenia Broadband tako Pro Plusa pet let ne bi mogel pripojiti h kakšnemu od narejenih povezanih podjetij, izhaja iz današnje objave na spletni strani AVK.

Slovenia Broadband se bo moral v luči ohranitve učinkovite konkurence na trgu zavezati tudi k odsvojitvi otroških TV programov Orlando Kids in OK Bambino (pred kratkim preimenovan v Pikaboo) v roku šestih mesecih po pogojih, kot jih bo odobril AVK. Da bo to res izpeljal, bo moral Slovenia Broadband v treh mesecih poiskati kupca. Pogodbo bo presojal AVK.


Na področju oglaševanja bo moral Slovenia Broadband poskrbeti, da bo povezano podjetje, ki se ukvarja s trženjem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa, med drugim odnose s kupci oglaševanja vedno urejalo v pisni obliki in da kupcem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa ne bo naložena obveznost eksluzivnega sodelovanja in se bodo lahko prosto pogajali glede posameznega TV-kanala, programa na tem kanalu in/ali časovnega termina, v katerem želijo oglaševati.

Slovenia Broadband med drugim ne bo smel namenoma storiti ničesar, kar bi lahko zmanjšalo kakovost signala in vsebin TV-kanalih Pro Plusa. "Kakovost Pro Plus TV kanalov je treba ocenjevati v luči razvoja trga in v kombinaciji z naslednjimi kazalniki: delež gledanosti, doseg in prihodki iz oglaševanja," so pojasnili na AVK.

Agencija bo opravila tržni preizkus predloženih ukrepov. Tako vse zainteresirane udeležence na veleprodajnem trgu dobave TV-programov, maloprodajnem trgu dobave TV-programov in trgu TV-oglaševanja ter drugo zainteresirano javnost naproša, da najkasneje do petka, 23. marca, posredujejo mnenje o predlaganih korektivnih ukrepih.

Na objavo AVK so se odzvali v telekomunikacijskem operaterju Elta. Ocenili so, da je predlog korektivnih ukrepov "kvalitativno vprašljiv in kvantitativno obsežen", ter opozorili, da je rok za posredovanje mnenja AVK le tri dni. "Odveč je poudarjati, da je tako kratek rok moč razumeti kot obstruiranje prizadevanj, da se prepreči izkrivljanja tržišča ter tudi ostalih potencialnih nevarnosti predmetne koncentracije," so zapisali v današnjem sporočilu.