stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V zadevi Stephan zaključili dokazni postopek, čez teden dni zaključne besede

Deli na:
V zadevi Stephan zaključili dokazni postopek, čez teden dni zaključne besede

Stephan (na fotografiji) naj bi Plavca krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010. - Foto: Primož Lavre

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes zaključilo dokazni postopek v sojenju libanonskemu znanstveniku Michelu Stephanu, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k uboju enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. Zaključne besede tožilstva in obrambe so predvidene za čez teden dni, ko bo najverjetneje izrečena tudi sodba.

Še pred današnjim zaključkom dokaznega postopka je sodni senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik zavrnil nekatere dokazne predloge obrambe. Ta je med drugim predlagala postavitev drugega sodnega tolmača za arabščino, ki bi prihajal iz tujine in bi naredil nov prevod posnetkov pogovorov, ki jih je policija posnela med Stephanom in zaščiteno pričo, Iračanom Alijem, ki naj bi ga Stephan nagovarjal k uboju Plavca. Obtoženi in njegova obramba namreč trdita, da prevod, ki ga je naredil sodni tolmač, vsebinsko ne odgovarja dejanskemu pogovoru, saj naj bi bil narejen preveč knjižno.

Stephanova obramba je sodišču tudi predlagala, naj policiji odredi izročitev naprave, s katero so bili snemani pogovori med obtoženim in Alijem. Tako bi lahko po besedah Stephanovega zagovornika Gorazda Fišerja tuj strokovnjak, ki ga je angažirala obramba, lažje preveril, ali so bili posnetki zmontirani, kar sicer trdi Stephan. Trenutno namreč po besedah Fišerja tuj strokovnjak tega ne more ne potrditi ne zanikati.

Fišer je sodišču tudi predlagal, naj od policije pridobi poročilo, kako je z Alijevega telefona presnela pogovor med njim in Stephanom, ki ga je Ali posnel, še preden odšel na policijo in ga kazensko ovadil. Ali je sicer na zaslišanju za omenjeni posnetek povedal, da ga več nima, ker so mu telefon ukradli. Fišer pa je v to podvomil, zato je sodišču predlagal, naj pri policiji poizve, ali je Ali prijavil krajo.



Tožilstvo je vsem predlaganim dokaznim predlogom nasprotovalo, ker da sta sodni tolmač in policija korektno opravila svoje delo, čemur je sledilo tudi sodišče in, kot rečeno, zavrnilo predlagane dokazne predloge ter zaključilo dokazni postopek. Na naslednjem naroku, ki je razpisan za 13. maj, bodo tako sledile zaključne besede, še isti dan pa najverjetneje tudi sodba.

Tožilka Petra Vugrinec je po današnjem naroku novinarjem povedala, da se bo v zaključni besedi osredotočila na to, da je bilo Stephanu kaznivo dejanje dokazano ter na sam predlog kazenske sankcije. Kakšno kazen bo predlagala, pa še ni želela povedati.

Tožilstvo sicer Stephanu očita kaznivo dejanje napeljevanja k uboju, za kar je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora. K uboju naj bi nagovarjal Alija, ki se je, še preden bi izvršil dejanje, obrnil na policijo in postal njen tajni sodelavec. Policija je nato tajno snemala njegova srečanja s Stephanom in slednjega aretirala, ko je ocenila, da ima dovolj dokazov.