amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

V zadevi Patria zaslišani avstrijski priči

Deli na:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je danes z zaslišanjem bančnika Christiana Ivanovskega in poslovneža Hansa Petra Wilhelmerja nadaljevalo sojenje v zadevi Patria. Wilhelmer, sicer obtožen v avstrijskem delu procesa, na večino vprašanj ni želel odgovoriti.

Bančni uslužbenec Ivanovski je v pričanju prek videokonference pojasnil, da je banka februarja 2007 prejela nalog za izplačilo skoraj 700.000 evrov gotovine z računa žene poslovneža Apichata Sirithaporna. Znesek je s pooblastilom dvignil danes v Avstriji obtožen Wolfgang Riedl, pooblastilo pa so po besedah Ivanovskega tudi preverili. Kot je še dejala priča, je Apichatova žena ta znesek dobila z nakazilom podjetja ICB International Construction Business AG iz Liechtensteina.

To podjetje pa vodi Wilhelmer, njegov večinski lastnik je Walter Wolf. Okrajni sodnici Barbari Klajnšek je Wilhelmer pojasnil, da je v Avstriji v aferi Patria obtožen davčne utaje, zato ne želi pričati. Klajnškova mu je odvrnila, da postopek v Sloveniji ne poteka zaradi davčnih utaj, a da lahko v skladu s kazenskim poukom zavrne vprašanja, ki bi njega ali njegove bližnje spravila v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali kazenski pregon.

Wilhelmer je tako na večino vprašanj tožilca Andreja Ferlinca in sodnice - obramba ni imela vprašanj - odvrnil, da zaradi postopka v Avstriji ne želi odgovoriti. Pojasnil je le, da o projektu nakupa oklepnikov za Slovensko vojsko ne more povedati nič konkretnega, saj on ni vodil razgovorov. Potrdil je, da pozna poslovneža Walterja Wolfa in da sta poslovno sodelovala. Zaradi kazenskega postopka so bili posli blokirani, do novih pa ni prišlo, je dejal. O načinu njunega poslovnega sodelovanja ni želel govoriti.

Avstrijska obtožnica navaja, da je bil Wilhelmer kot direktor družbe ICB seznanjen z davčnimi utajami Hansa Wolfganga Riedla, posrednika v poslu s patrijami. Wilhelmer je danes poudaril, da ICB s slovenskimi podjetji ni sodeloval, prav tako pa naj ne bi vedel za domnevna Wolfova poznanstva z vrhom slovenske politike. Potrdil je, da se ICB ni ukvarjal z nakupom orožja.


Na vprašanje, ali pozna Riedlovo vlogo pri prodaji oklepnikov v Slovenijo, ni odgovoril, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali je bilo podjetje ICB kaj povezano s slovenskim poslom. Tudi po tožilčevem poizvedovanju, ali je ICB dobil provizijo, se je skliceval na postopek, ki teče zoper njega.

Današnje dogajanje na sodišču je zagovornik predsednika vlade in SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz, pospremil z besedami, da je tožilstvo "sto svetlobnih let od tega, da bo končno predstavilo kakšen dokaz, s katerim bi dokazovalo obtožbo". Ponovil je, da dokaza, ki bi obremenjevala Janšo, ni, in ga tožilstvo tudi ne bo predstavilo. Podobnega mnenja je Wolfov zagovornik Andrej Kac, ki je dejal, da ne v ponedeljek ne danes ni bilo slišati nič pomembnega za presojo.

Obtoženi Jože Zagožen pa je poudaril, da so vse tisto, kar so danes slišali, slišali tudi na prejšnjih obravnavah, tako Wilhelmer kot Ivanovski pa sta njemu popolnoma neznana. Tudi sam meni, da obremenilnih dokazov zoper njega ni in jih tudi ne bo. Riedlovo zaslišanje ga ne skrbi, saj da z njim ni imel "popolnoma nič problematičnega". Kot je dejal, ga je Riedl nadlegoval z elektronskimi sporočili, na katera pa on ni odgovarjal.

Tudi danes so na sodišče prišli le trije od petih obtoženih, brigadir Tone Krkovič, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen in Walter Wolf. Ivan Črnkovič iz Rotisa se je opravičil zaradi službene poti, prav tako so službene obveznosti zadržale predsednika vlade in SDS Janeza Janšo.

Sojenje se nadaljuje v ponedeljek, po besedah Wolfovega zagovornika Andreja Kaca naj bi prek videokonference zaslišali Riedla.