Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V visokogorju je še sneg, obvezna alpinistična oprema

Deli na:
V visokogorju je še sneg, obvezna alpinistična oprema

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Gorski reševalci so v zadnjih nekaj tednih v gorah reševali že več tujih planincev, ki so zaradi slabe pripravljenosti in opreme ter nepoznavanja razmer obstali v gorah. Danes na kranjskogorskem območju izvajajo preventivno akcijo, v kateri planince opozarjajo na sneg in obvezno alpinistično opremo v visokogorju.

V četrtek nekaj po 14. uri so gorski reševalci iz Mojstrane na poti proti Krnici v bližini Križa reševali švicarskega planinca, ki zaradi razmer ni več upal ne naprej ne nazaj. Planinca so nepoškodovanega rešili iz stene in s helikopterjem prepeljali v dolino.

Kot je v sporočilu zapisal predstavnik Policijske uprave Kranj za odnose z javnostjo Bojan Kos, gre za klasično situacijo v zadnjih nekaj reševanjih, ko so tuji planinci v gorah obstali zaradi slabe pripravljenosti, slabe opreme in nepoznavanja razmer. Zato Kos poziva sobodajalce, naj turiste opozorijo, da je visoko v gorah še zima in da so razmere zahtevne.

Danes je Gorska reševalna služba Kranjska Gora pripravila tudi preventivno akcijo, v kateri reševalci skupaj s policisti na nekatera izhodiščih za gorske ture nameščajo letake, ki planince opozarjajo na sneg v visokogorju in na obvezno alpinistično opremo. To so dereze in cepin. Letak je v treh jezikih, in sicer v slovenščini, nemščini in angleščini.

Gorenjski gorski reševalci so v četrtek zvečer na pomoč priskočili tudi avstrijskim kolegom, ki so reševali obnemoglega planinca na avstrijski strani Celovške špice. Reševalci iz Borovelj so se zaradi lažjega sestopa odločili sestopiti v Slovenijo v smeri Begunj na Gorenjskem. Radovljiški gorski reševalci so jim ob tem nudili pomoč pri prenosu onemoglega in poškodovanega planinca v dolino, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.