901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V UKC zanikajo, da so tisoče evrov preplačali aortne zaklopke

Deli na:
V UKC zanikajo, da so tisoče evrov preplačali aortne zaklopke

Foto: Bobo

Predstavniki Sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so včeraj sporočili, da trenutne cene aortnih zaklopk brez DDV znašajo med 15.400 do 20.800 evrov. To pomeni, da ne prihaja do preplačil, kot so poročali nekateri mediji, so povedali na tiskovni konferenci po seji sveta.

Časnik Finance je namreč poročal, da v UKC Ljubljana za eno perkutano aortno zaklopko plačajo od 20.000 do dobrih 26.000 evrov, nemška bolnišnica primerljive velikosti pa največ 14.000 evrov. Po poročanju časnika gre za popolnoma enak material, za zaklopke priznanih svetovnih proizvajalcev Edwards in Medtronic.

Tako naj bi UKC eno zaklopko preplačal za 6000 do 12.000 evrov. Samo lani bi lahko UKC po izračunih Financ prihranil okoli 400.000 evrov, če bi jih kupoval po primerljivih cenah kot v tujini.

Generalni direktor UKC je ob tem poudaril, da je treba primerjati isti cenovni nivo zaklopk. Po besedah strokovne direktorice UKC Marije Pfeifer pa imajo bolnišnice v tujini nekoliko ugodnejše cene, saj na leto vstavijo tudi do 500 zaklopk, medtem ko jih na UKC vstavijo okoli 70.

Izpostavila je, da so cene dražjih zaklopk od lani, ko so jih začeli uporabljati, znižali že za 14 odstotkov. Cene cenejših zaklopk, ki stanejo okoli 15.000 evrov, pa so od leta 2012, ko so nazadnje objavili razpis za nakup, znižali za 24 odstotkov.

Po besedah Kopača bodo oktobra začeli preizkušati zaklopke novega dobavitelja, ki bodo verjetno še cenejše. Dodal je, da v prihodnje načrtujejo do sto menjav zaklopk letno, s čimer bi si še izboljšali pozicijo v pogajanjih z dobavitelji.

Poleg tega so na včerajšnji seji razpravljali tudi predlogih za dva posebna programa, ki bi lahko prispevala h krajšim čakalnim dobam. V okviru enega od programov načrtujejo izvedbo 450 dodatnih magnetnih resonanc, ki bi jih lahko ob potrditvi na ministrstvu za zdravje začeli izvajati že letos. Drugi program pa vključuje 39 dodatnih operacij palca na nogi, je po seji dejal predsednik Sveta UKC Tomaž Glažar.

Člani sveta so obravnavali tudi poročilo o reviziji računskega sodišča, ki je ugotovilo, da UKC Ljubljana od leta 2011 do konca 2015 ni zagotavljal, da bi informacijska podpora učinkovito podpirala njegovo delovanje. Po Glažarjevih besedah so zahtevali, da se predvideni ukrepi izvedejo v predvidenih rokih. Zahtevali so tudi strategijo glede informacijske podpore delovanja, ki jo bodo obravnavali na seji sveta junija prihodnje leto.

Po njegovih besedah so pa razpravljali tudi o usmeritvah poslovodstvu glede sprememb statuta UKC. Predlagali so bolj sploščeno vertikalno organizacijsko strukturo, s čimer bi bilo poslovanje bolj pregledno, to pa bi prineslo tudi bolj neposredno komunikacijo zaposlenih z vodstvom. Zavzeli so se tudi za bolj jasno opredelitev pristojnosti vodstvenega kadra.