900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Trstu bi proslavljali dan, ko so se znebili jugoslovanske vojske

Deli na:
V Trstu bi proslavljali dan, ko so se znebili jugoslovanske vojske

Panorama Trsta - Foto: Profimedia

Tržaški župan Roberto Dipiazza namerava danes predstaviti predlog o uvedbi dneva osvoboditve mesta izpod jugoslovanske zasedbe, ki naj bi ga vsako leto obeleževali 12. junija, poroča Primorski dnevnik na spletni strani.

"Trst ni bil osvobojen 25. aprila 1945, ampak dejansko 12. junija istega leta. To je bil prvi dan, ko je Trst začel živeti kot svobodno mesto, pa čeprav je temu sledilo še devet let anglo-ameriške uprave. 12. junij je pravi datum osvoboditve - od vojne, fašizma, nacizma in tudi od komunizma jugoslovanske federacije," je predlog utemeljil tržaški podžupan Paolo Polidori iz Lige.

Jugoslovanska vojska je pred 75. leti, 12. junija 1945, po 40 dneh zapustila mesto in ga predala zavezniški vojaški upravi.

Do predloga za uvedbo omenjenega dneva prihaja le nekaj dni potem, ko je desna stranka Bratje Italije, ki je v tržaški mestni upravi član koalicije, zavzela odločno stališče proti vračanju Narodnega doma Slovencem v Italiji, še poroča Primorski dnevnik.

13. julija letos bo minilo sto let od požiga slovenskega Narodnega doma v Trstu. Predvideno je, da naj bi takrat Italija stavbo Narodnega doma predala v last krovnih organizacij slovenske manjšine. Ob stoti obletnici požiga naj bi mesto obiskala predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella ter simbolno potrdila dogovor o vrnitvi.

Glede vračanja Narodnega doma je tržaški župan za Primorski dnevnik sicer dejal, da ta pripada slovenski narodni skupnosti v Italiji, in dodal, da to tudi določa zaščitni zakon iz leta 2001. Dipiazza je tudi večkrat poudaril, da namerava upoštevati in udejanjiti zakonske predpise.