vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

špela-močnik Odkrito.si

Deset najljubših Špele Močnik

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V sredo pozitivnih več kot polovica vseh testov na novi koronavirus

Deli na:
V sredo pozitivnih več kot polovica vseh testov na novi koronavirus

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

V sredo so ob 13.335 opravljenih PCR-testih potrdili 6855 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je tako znašal 51,4 odstotka. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 527 covidnih bolnikov, od tega jih 154 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je sedem covidnih bolnikov.

Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je zmanjšalo za 11, število bolnikov na intenzivni terapiji pa ostaja nespremenjeno. Najmlajši covidni bolnik na navadnem oddelku je star 18 let, na intenzivni negi pa 16 let, je objavila vlada. Umrlo je šest covidnih bolnikov manj kot dan prej.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so STA sporočili, da je med okužbami, potrjenimi s PCR-testi v njihovih laboratorijih, delež koronavirusne različice omikron okoli 90-odstoten.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 50.633 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 4796.

Število potrjenih okužb je bilo v sredo sicer nižje kot dan prej, ko so jih zabeležili rekordnih 7420, se je pa nekoliko, za 1,3 odsotne točke, zvišal delež potrjenih primerov.

Število aktivnih primerov okužb se je v sredo v primerjavi z dnevom prej povišalo za 5174, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je višje za 429. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 2387, kar je 245 več kot dan prej.

V sredo so opravili tudi 98.585 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Kot so pojasnili v NLZOH, vsi hitri testi, ki so v uporabi v Sloveniji, tudi po pojavu različice omikron ostajajo uvrščeni na evropski seznam hitrih testov. To pomeni, da so vsi primerni za potrjevanje okužbe z različico omikron.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 trenutno cepljenih 1.255.109 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.198.889 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 77 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 522.542 ljudi.