bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V SMC vztrajajo, da Accetto nikoli ni bil njihov član in ni svetoval stranki ali Cerarju

Deli na:
V SMC vztrajajo, da Accetto nikoli ni bil njihov član in ni svetoval stranki ali Cerarju

Miro Cerar s kandidati SMC za evropske volitve, ob njem levo je Gregor Perič. - Foto: Bobo

Ob očitkih ustavnemu sodniku Mateju Accettu o pristranskosti zaradi sodelovanja s stranko SMC so v tej pojasnili, da je Miro Cerar Accetta povabil k oblikovanju nekaterih stališč v času pred nastankom SMC, ko je šlo še za civilno-družbeno gibanje. Ni bil pa nikoli član SMC, ni sodeloval v kampanji SMC ali svetoval stranki ali Cerarju, so zapisali.

Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani stranke, nekdanji predsednik SMC Miro Cerar Accetta pozna kot kolega predavatelja na pravni fakulteti. "Oba sta bila družbeno kritična in aktivna člana civilne družbe, zato ga je Cerar povabil k oblikovanju nekaterih stališč z njegovega strokovnega področja, ki bi lahko prispevala k temu, da Slovenija izide iz ekonomske in širše krize in se uveljavi kot uspešna pravna država," so zapisali.

Kot so dodali, so ta izhodišča pripravljali še "v času pred nastankom stranke SMC, ko je šlo še za civilno-družbeno gibanje". O tem po njihovih navedbah jasno priča objavljen faksimile elektronskega sporočila Accetta, poslan 6. maja 2014, ko je bil gostujoči predavatelj na Portugalskem. Stranka SMC pa je nastala 2. junija 2014.

Besede je v izjavi po koncu zasedanja evropskih ministrov v Luksemburgu potrdil tudi sam Cerar. Dejal je, da sta z Accettom sodelovala, ko sta bila sama in drugi posamezniki člana civilne družbe. "Ko smo ustanovili stranko, pa Accetto v njej nikoli ni deloval, ni z njo sodeloval in ni zanjo pripravljal nobenih mnenj," je zatrdil. Zato je v celoti demantiral navedbe, objavljene na portalu Požareport in jih označil za zavajanja.

Zatrdil je tudi, da z Accettom ni nikoli govoril o primerih, ki jih obravnava kot ustavni sodnik, in ocenil, da je, "kolikor vidimo, povsem korekten v svojem delovanju". "Kolega ustavni sodnik mu očita političnost. Ne le, da očitki in podatki ne držijo, ampak je v našem ustavnem sodišču sedelo že veliko politikov," je dodal.

Tudi v stranki so zapisali, da je bilo na ustavnem sodišču do zdaj veliko članov in celo predsednikov, ki so - za razliko od Accetta - bili pred tem aktivni sodelavci političnih strank in njihovi člani. Med drugim so navedli Miroslava Mozetiča in Cirila Ribičiča.



Cerar je ob tem dodal, da tudi v tujini poznajo ureditve, ki dopuščajo, da politiki postanejo ustavni sodniki in obratno, da postanejo nekdanji ustavni sodniki politiki, celo predsedniki države.

Spomnil je na ureditev, po kateri ustavne sodnike na predlog politika (predsednika države) imenuje politični organ (DZ), zato politike ni mogoče izvzeti iz imenovanja ustavnih sodnikov. Za ustavne sodnike pa je važno, da ko vstopijo v to vlogo, da jo opravljajo strokovno korektno, v skladu s svojimi pristojnostmi in naravo svoje funkcije, je opozoril Cerar. Po njegovih besedah tako "to, da lahko nekdo postane ustavni sodnik, če je bil prej politik ali pa je bil povezan z neko stranko, ni pomembno do tiste točke, ko bi to ogrožalo njegovo neodvisno strokovno delovanje v ustavnem sodišču".

Na vprašanje o tem, v kakšno luč spor med Jakličem in Accettom postavlja ustavno sodišče, pa je Cerar dejal, da "vedno, kadar se pojavijo spori znotraj neke institucije te narave in pridejo v javnost, škodijo integriteti institucije". "Zato obžalujem, da je prišlo do takih, popolnoma nesmiselnih obtožb," je navedel.

Očitke o domnevni pristranskosti ter zavajanju kolegov ustavnih sodnikov je proti Accettu uperil njegov sodniški kolega Klemen Jaklič. V odklonilnem ločenem mnenju ob odločitvi ustavnega sodišča glede zakona o tujcih je namreč Accetu očital, da je pisal program stranke SMC, česar pa svojim kolegom ni razkril, ko so odločali o zahtevah za njegovo izločitev. Ob tem se je skliceval tudi na dopisovanje med Accettom in vidnimi ustanovnimi člani SMC, ki ga je v ponedeljek objavil tudi Požareport.

Accetto je danes za STA zavrnil očitke in zapisal, da ni zavajal ali lagal, očitki o sodelovanju pri pisanju programa SMC pa da so neutemeljeni, saj je objavljeno dopisovanje še iz časa pred nastankom stranke.