Revija Reporter
Slovenija

V Sloveniji imamo že 141 okužb z novim koronavirusom. Nakazuje se največje povečevanje okužb v regiji Ljubljana.

STA, E.M.M.

13. mar. 2020 14:10 Osveženo: 19:54 / 13. 3. 2020

Deli na:

Slovenija in koronavirus

Profimedia

V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 141 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 4346 testiranj. Največje povečevanje okužb se nakazuje v regiji Ljubljana. Ljubljanska infekcijska klinika bo od danes sprejemala samo še okužene z novim koronavirusom, druge bolnike selijo na drugo lokacijo.

Danes do 14. ure imamo 141 potrjenih primerov, kar pomeni, da imamo od včeraj do danes 45 novih primerov. Opravljenih je bilo 4346 testiranj.

V osrednjeslovenski regiji so našteli 58 okužb, v jugovzhodni 30, v savinjski 16, v podravski devet, v pomurski štiri, v obalno-kraški tri, v goriški in primorsko-notranjski dve, po eno pa v gorenjski in posavski.

Pristojni ob tem poudarjajo, da panika ni na mestu. Tudi to je lahko eden od razlogov, zaradi česa se nam lahko sesuje imunski sistem in lažje zbolimo. Bolni naj ne hodijo naokoli, naj vedno prej pokličejo osebnega zdravnika. Če pa se komu, ki ve, da je okužen, stanje naenkrat občutno poslabša, kliče 113.

Panika ni na mestu. Tudi to je lahko eden od razlogov, zaradi česa se nam lahko sesuje imunski sistem in lažje zbolimo. Bolni naj ne hodijo naokoli, naj vedno prej pokličejo osebnega zdravnika. Če pa se komu, ki ve, da je okužen, stanje naenkrat občutno poslabša, kliče 113.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je poudarila, da je epidemiološka situacija v Sloveniji prešla v 2. fazo, kar pomeni, da v največji meri omejujejo socialne stike z namenom preprečevanja širjenja okužb.

Nina Pirnat, direktorica NIJZ

Primož Lavre

Kot je še dejala Pirnatova, z ukrepi, ki jih država uvaja, skušajo zmanjšati breme za družbo. Z intenzivnim preprečevanjem širjenja okužb želijo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno in pravočasno oskrbi vse, ki bodo pomoč potrebovali.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat: "Epidemiološka situacija v Sloveniji prešla v 2. fazo, kar pomeni, da v največji meri omejujejo socialne stike z namenom preprečevanja širjenja okužb."

»Zavedamo se, da številni uvedeni ukrepi spremenijo naša življenja. A študije in izkušnje kažejo, da je predvsem ukrep omejevanja socialnih stikov najbolj pomemben in ki v končni fazi prispeva k preprečevanju širjenja okužb.«

Ob tem je opozorila še na problem mladih v času, ko šole zapirajo svoja vrata. Mladi se kljub zaprtju šol nekje združujejo. Zato pozivajo vse starše, da dosledno upoštevajo ukrepe; da se ne bodo mladi združevali kje zunaj, v lokalih, ker s tem ogrožajo sebe in predvsem druge. Tiste, ki so najbolj občutljivi (starejši, bolni).

"Za starše je priporočljivo, da se pogovorov z otroki o virusu, o načinu prenosa, komu je virus res nevaren idr. ne izogibamo. Ob tem moramo starši in vsi odrasli poskrbeti tudi zase," poudarja Pirnatova.  "V taki situaciji smo prvič, ampak to bo minilo; ampak samo če bomo delovali skupaj in z upoštevanjem strogih higienskih ukrepov."

INFORMACIJE O KORONAVIRUSU: 080 1404

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je

navoljo brezplačna telefonska številka 080 1404.

Informacije lahko dobite vsak dan med 8. in 20. uro.

Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

V situacijah, kot je sedanja, je prisotna negotovost, ki lahko sproži tesnobo tako pri odraslih kot pri otrocih. V Sloveniji imamo na voljo vire pomoči za pomoč v duševni stiski. Informacije o tem najdete tudi na spletni strani NIJZ.

Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje je ponovno poudarila, da so vsi ukrepi namenjeni zajezitvi širjenja okužbe. »Dinamika števila obolelih narašča, smo pa zelo obremenili tudi sistem jemanja brisov. Danes na MZ sprejemamo odredbo tudi za zdravstvene delavce.«

S 16.3. bodo odpovedani vsi specialistični pregledi, operacije, rehabilitacije in zdravljenja, ki niso nujna ali pod stopnjo zelo hitro z izjemo onkoloških bolnikov in nosečnic.

Pristojne službe zato nadaljujejo ukrepe za zaustavitev javnega življenja. S ponedeljkom tako vse bolnišnice ukinjajo storitve in posege, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Zobozdravstveno oskrbo pa bodo z novim tednom izvajali samo na sedmih točkah, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru.

Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje.

Bobo

Kot je še poudarila Repar Bornškova,  je pomembno vedeti, zakaj na nek način ugašajo javno življenje. Na domovih naj bi že imeli primere, za katere lahko zelo verjetno trdijo, da so okuženi, ker so bili v tesnem stiku, in testiranje po njenih navedbah zanje ni smiselno.



V bolnišnico odidejo pacienti, ki potrebujejo hospitalizacijo. Bolniki z blagimi okužbami ostanejo v domači oskrbi.

V bolnišnico tako odidejo pacienti, ki potrebujejo hospitalizacijo. Bolniki z blagimi okužbami ostanejo v domači oskrbi. Za tiste, ki ne morejo nikamor, bo poskrbljeno. Nova navodila bodo objavili in poslali izvajalcem.

Infektologinja Mojca Matičič pa je izpostavila, da smo "prišli do trenutka, ko vsi okuženi niso več hospitalizirani, infekcijska klinika pa odslej sprejema le še bolnike z novim koronavirusom". Danes ob 13. uri je bilo na infekcijski kliniki hospitaliziranih 11 bolnikov, en potrebuje kisik. V intenzivni terapiji so tri osebe, ki zaradi covid-19 potrebujejo umetno predihavanje. Pri vseh gre za življenje ogrožajoče stanje, je še pojasnila.

Infektologinja Mojca Matičič: "Prišli smo do trenutka, ko vsi okuženi niso več hospitalizirani, infekcijska klinika pa odslej sprejema le še bolnike z novim koronavirusom".

Medtem imajo v mariborskem kliničnem centru hospitaliziranih pet okuženih bolnikov, noben izmed njih ni v kritičnem stanju, so sporočili iz UKC Maribor.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je z razglasitvijo epidemije prevzel koordinacijo spopadanja z novim koronavirusom, je danes sporočil, da so se danes že sestali v novi sestavi. Z novo vlado Janeza Janše, ki bo po pričakovanjih potrjena nocoj, pa bodo najbrž dobili kakšna nova navodila, skladno s katerimi se bodo tudi ustrezno organizirali, je napovedal Šestan.

Šestan je še pojasnil, da je v Sloveniji skupno na voljo 168 respiratorjev, danes so UKC Ljubljana odobrili nabavo 50 novih. Računajo, da bodo še nekaj respiratorjev lahko dobili kot pomoč Kitajske.

V skladišču civilne zaščite je po njegovih besedah še vedno nekaj sredstev iz blagovnih rezerv, ki so namenjene eksplicitno zdravstvu. Dovolj je tudi sredstev za delovanje civilne zaščite. Kot je pojasnil, so dobili ponudbo resnega dobavitelja opreme iz ZDA, aktualna je še vedno torej tudi ponudba Kitajske, od katere bo Slovenija verjetno nekaj stvari kupila, nekaj pa jih bo dobila kot donacijo.

Varstvo ne sme potekati v skupinah z več kot šestimi otroki, posamezne skupine pa naj se med seboj čim manj družijo.

Danes so pristojni razkrili tudi več podrobnosti glede varstva otrok po ponedeljkovem zaprtju vzgojno-izobraževalnih zavodov. Nujno varstvo bo zagotovljeno za otroke tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk. Za koriščenje nujnega varstva otrok bo zaposleni potreboval izjavo delodajalca.

Varstvo ne sme potekati v skupinah z več kot šestimi otroki, posamezne skupine pa naj se med seboj čim manj družijo. Prostori za varstvo morajo biti dovolj veliki in redno zračeni ter opremljeni z ustreznim higienskim priborom. Ob primernem vremenu naj otroci čim več časa preživijo zunaj.

Tudi pediatri so danes pozvali, naj bodo otroci in mladostniki za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja.

novo , sta