Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Sloveniji doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi negativni

Deli na:
V Sloveniji doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi negativni

Simona Repar Bornšek, državna sekretarke na ministrstvu za zdravje:"Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne." - Foto: M24

V Sloveniji so doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je na današnji novinarski konferenci dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni.

"Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne. Tudi na Goriškem in v Prekmurju v tem trenutku niso potrebni dodatni ukrepi," je dejala Repar Bornškova. Zagotovila je, da bodo javnost sproti obveščali o spremembah. Že v torek pa se bodo sestali z vodstvi bolnišnic.

Italija je za torek sklicala sestanek pristojnih ministrov sosednjih držav, na katerem se bodo pogovarjali o nadaljnjih ukrepih. Po novem pa bodo na koronavirus testirali tudi bolnike z bolezenskimi z okužbami dihal, ki so obiskali štiri italijanske dežele. Gre za Lombardijo, Benečijo (Veneto), Emilija - Romanja in Piemont.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je danes še poudaril, da meja z Italijo ostaja odprta in da je to dobro. Potovanje čez Italijo, uporaba njihovih cest ali letališč je še naprej varna, prav tako prečkanje meje z zahodno sosedo, je še dodal. Tako se na primer v Mursko Soboto vračajo srednješolci, ki so bili v Rimu na ekskurziji in so se za nasvet obrnili na ministrstvo za zunanje zadeve. "Dokler so zdravi, so v tranzitu in bodo po vrnitvi domov nadaljevali šolanje," je še dodal.

Državna sekretarka Repar Bornškova je danes poudarila, da so vsem zdravstvenim zavodom posredovali informacije glede koronavirusa, ne ve pa, kako komunikacija poteka znotraj zavodov. Zdravnikom je nenehno na voljo tudi dežurni epidemiolog za nasvete. "Če želiš priti do informacije, prideš do njih," je odgovorila na kritike iz zdravniških vrst, da od ministrstva in NIJZ niso dobili informacij glede koronavirusa.

Glede možnosti zapiranja izobraževalnih in drugih javnih ustanov je poudarila, da v tem trenutku to ne bi bilo smiselno, saj pri nas še nimamo niti potrjenega primera okužbe. "Vedno se tehta, kako bo tak ukrep vplival na družbo kot celoto in na zdravje družbe. Vsi ti ukrepi so izjemni in bodo imeli velik vpliv tudi na ekonomijo, zato morajo biti dobro pretehtani. Verjetno bo to težka odločitev," pa je dodala Sočanova, ki je navedla še, da je treba pred sprejetjem ukrepov vedeti, ali bodo res pomenili dobrobit za zdravje.



Sočanova je na vprašanje o kužnosti koronavirusa pojasnila, da "če sklepamo po poteku okužb pri drugih boleznih, so ponavadi kot nosilci virusa precej bolj pomembni bolniki kot pa tisti prenašalci, ki so brez simptomov.

"Vsaka temperatura in kašelj nista koronavirus," je še poudarila državna sekretarka. Sočanova pa je spomnila, da gre za kapljično okužbo, ki se prenaša na kratko razdaljo. "To ne pomeni, da se okuži cela soba, če vanjo stopi bolnik," je izpostavila. Previdnostni ukrepi pa so sicer enaki kot pri gripi. Pomembna je higiena rok in kašlja, bolni naj ostanejo doma.

Na današnji novinarski konferenci se je pojavila tudi informacija, da naj bi medtem v UKC Ljubljana že potrdili prvi primer okužbe. Sočanova je pojasnila, da teh informacij za zdaj nima. Da takega primera v tem trenutku nimajo, so za STA pojasnili tudi v bolnišnici.

Vsi štirje slovenski potniki, ki so bili na križarki Diamond Princess in so se vrnili v Slovenijo, se počutijo dobro in se jim zdravstveno stanje ni spremenilo. V torek bodo imeli na voljo nove rezultate testiranj, ostajajo v domači samoizolaciji, je pojasnila Sočanova.

Dva, ki zaradi okužbe ostajata v bolnišnici na Japonskem, se po besedah Štera počutita razmeroma dobro in nimata znakov obolenja. Z njima je v nenehnem stiku slovensko veleposlaništvo na Japonskem in infektolog. Po njegovih besedah se že pripravljajo, da jima bodo pomagali pri vrnitvi po odpustu iz bolnišnice.