profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Slovenija

Tajno poročilo NIJZ razkriva, da je aktivno okuženih s koronavirusom le četrtina. Zakaj vlada skriva te podatke in manipulira z državljani?

Deli na:
Tajno poročilo NIJZ razkriva, da je aktivno okuženih s koronavirusom le četrtina. Zakaj vlada skriva te podatke in manipulira z državljani?

Janševa vlada se je na seji 13. aprila seznanila s številom dejansko okuženih s covid-19, ki je bilo na ta dan 356. Poročilo NIJZ je skrila celo pred poslanci. - Foto: FB

»Uradne statistike ozdravelih ne vodimo, ker ne obstaja enotna strokovna definicija, kdo so ozdraveli. Poleg tega je pretestiran manjši del populacije,« so nam odgovorili iz ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pridobili smo poročilo NIJZ, o katerem je vlada razpravljala na seji v ponedeljek, 13. aprila, iz katerega je razvidno, da je število aktivno okuženih 356, kar pomeni, da je več kot 800 okuženih že ozdravelo.

Tajno poročilo, ki ga skrivajo pred javnostjo, dokazuje, da vlada in NIJZ natančno vesta, koliko je trenutno okuženih in da je to število nekajkrat nižje od tistega, ki nam ga predstavljajo javno.

Konkretno stanje je bilo 13. aprila naslednje: število testiranih je bilo 35.405 (554 več kot prejšnji dan), število pozitivnih je bilo 1212 (7 več kot prejšnji dan), število aktivnih pa 356. To pomeni, da je bilo le 356 dejansko okuženih in nevarnih za okolico.

Razlika do števila 1212 pa so bili tisti, ki niso več okuženi, in umrli. Slednjih je bilo v ponedeljek 55, iz česar lahko izračunamo, da je bilo skupno število ozdravelih oziroma tistih, ki niso več okuženi, 801. Ker se število novih okužb znižuje, hkrati pa je vedno več ozdravelih, je aktivno okuženih vedno manj.

Tajno poročilo, ki ga skrivajo pred javnostjo, dokazuje, da vlada in NIJZ natančno vesta, koliko je trenutno okuženih in da je to število nekajkrat nižje od tistega, ki nam ga predstavljajo javno.

V poročilu so še zapisali, da je bolnik kužen do 14 dni, pri mlajših in zdravih je to obdobje krajše, pri starejših in hospitaliziranih pa daljše. V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 95 oseb, od tega jih je bilo 34 na intenzivnem zdravljenju. Ozdravelih (iz bolnišnic skupno odpuščenih) je bilo 152 oseb.

Po podatkih NIJZ je bilo 13. aprila med 356 aktivno okuženih 136 oskrbovancev v domovih za starejše občane, 47 zaposlenih v teh domovih in 136 ostalih.

Iz priloženega zemljevida je razvidno, da je bilo največ aktivno okuženih v Ljutomeru (72), Šmarju (66), Ljubljani (37), Rogaški Slatini (12), Horjulu (12), Metliki (11), Lendavi (9), Mariboru (7),Slovenj Gradcu (7), Celju (6), v drugih občinah jih je bilo po manj kot pet, v večini celo ni bilo aktivno okuženih.

S podatki iz tega poročila se je vlada seznanila na seji 13. aprila, prejeli so jih predsednik vlade Janez Janša, vsi ministri in vsi državni sekretarji. Toda v državni zbor so poslali poročilo Nacionalnega centra za krizno upravljanje, iz katerega pa so izpustili omenjene podatke NIJZ, kjer je bilo prvič in zadnjih objavljeno stanje aktivno okuženih.

NIJZ je danes objavil podatke, da je covid pozitivnih že 1268 ljudi, od tega 21 novih. V DSO je okuženih že 376 ljudi, od tega 265 oskrbovancev. Koliko od njih je aktivno okuženih in koliko jih ni več okuženih, ne poročajo več. Na podlagi vsega zapisanega lahko sklepamo, da je več kot 800 ljudi že ozdravelih, okoli 300 pa jih je še vedno okuženih. Večina med njimi jih je v bolnišnici ali v domovih.

Seveda se zastavlja vprašanje, zakaj nam vlada in NIJZ prikrivata te podatke ter zakaj vlada zavlačuje s sproščanjem ukrepov in skuša izredne razmere zavleči čez prvomajske praznike. Medtem ko se predsednik in ministri na svojih obiskih na terenu veselo in brezskrbno družijo s svojimi gostitelji, pa od navadnih državljanov zahtevajo, da striktno nosimo maske in nam prepovedujejo v druge občine.