marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

mei rabic Njena.si

Skrito v raju: Spoznajte šolarko, ki igra Elo

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V SDS se hvalijo, da je Golob zaradi njih obdaroval upokojence

Deli na:
V SDS se hvalijo, da je Golob zaradi njih obdaroval upokojence

Shod upokojencev, ki ga je Pavel Rupar zbobnal v sodelovanju s SDS - Foto: Marko Vavpotič

SDS je za petek predlagala sklic izredne seje DZ, na kateri bodo vladi predlagali priporočila za izboljšanje položaja upokojencev. Med drugim predlagajo, da vlada začne uresničevati svoje koalicijske zaveze ter sledi sklepu Zpiza in pokojnine uskladi za 3,5 odstotka. Upokojencem sporočajo, da jih opozicija sliši, je dejala poslanka Karmen Furman.

Po uradnih statističnih podatkih danes v Sloveniji živi pod pragom revščine že dobrih 12 odstotkov prebivalcev, od tega pa je kar 39 odstotkov upokojencev, je na današnji novinarski konferenci v DZ navedla poslanka SDS. Po njenem mnenju je predvsem zaskrbljujoč podatek, da ima kar 46 odstotkov od skupno 633.000 upokojencev, ki so v letošnjem aprilu prejeli starostno, delno invalidsko, družinsko ali vdovsko pokojnino, to nižjo od 800 evrov, pri čemer je prag tveganja revščine trenutno 827 evrov.

Glede na koalicijske zaveze bi morali upokojenci za 40 let delovne dobe prejemati pokojnino najmanj v višini 910 evrov, ta pa trenutno znaša 687 evrov. Pokojnine so se redno uskladile zgolj za 5,2 odstotka, na drugi strani pa socialni transferji za 10 odstotkov. "Ob takšni vladni politiki se upokojenci zato upravičeno počutijo nevredne in pozabljene, v stiskah so na ulici primorani zbirati podpise za to, kar so si v resnici s svojim delom in vplačili v pokojninsko blagajno zaslužili," je dejala.

Zato so v SDS za petek predlagali sklic izredne seje DZ o položaju upokojencev in oblikovali priporočila vladi. Med drugim vladi priporočajo, naj začne uresničevati koalicijske obljube in zaveze do upokojencev, naj sledijo sklepu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), da vlada realizira 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno eno odstotno uskladitev za tiste, ki so se upokojili do leta 2011. Do 30. junija pa naj pripravijo zakonski predlog, ki bo podlaga za dvig vseh pokojnin, še posebej tistih do višine 1500 evrov. Do 1. julija naj se odpravi zakonski pogoj za pridobitev varstvenega dodatka, in sicer, da se odpravi obvezna izjava o premoženju otroka, ki potrjuje, da ne more preživljati staršev, hkrati pa naj se do istega datuma pripravi spremembe, da bodo vdovske pokojnine izplačane vsaj v višini zneska zagotovljene pokojnine."V poslanski skupini SDS vladni koaliciji s temi priporočili zato ponujamo roko sodelovanja in upamo, da bo tokrat pri tako pomembnih odločitvah prevladal razum in ne politično preigravanje," je izpostavila Furman.

Včeraj so s strani predsednika vlade Roberta Goloba sicer prišle nove obljube upokojencem, je spomnila. "Precej očitno je, da jih brez tega našega sklica seje in priporočil sploh ne bi bilo," je izpostavila. Vlada jih namreč ob načrtovanju rebalansa proračuna ni predvidela, saj do včeraj ni bilo na proračun vloženega nobenega dopolnila. "In je to prišlo skozi zadnja vrata," je dejala.

Napovedana uskladitev za 1,8 odstotka po njenih besedah pomeni le med 12 do 13 evrov dodatka k pokojnini. Dodala pa je, da bodo v SDS predloge, ki izboljšujejo položaj prebivalstva, vedno podpirali.