Revija Reporter
Slovenija

V SDS boj za sanjsko službo v Bruslju: Hojs in Kangler bi bila evropska poslanca, Tomčeva in Zver se nočeta odreči stolčku

Igor Kršinar
16 4.017

16. sep. 2023 6:00 Osveženo: 7:29 / 16. 9. 2023

Deli na:

Romana Tomc, Janez Janša in Milan Zver - bo Janša aktualnima evropskima poslancema dal prednost pred tekmeci, ki želijo priti v Bruselj?

Bobo

V SDS je precej velika gneča tistih, ki se vidijo v Bruslju. Če bi na zadnjih evropskih volitvah nastopili sami, bi imeli tri poslance, zdaj računajo na štiri od skupno devetih, kot jih bo po novem iz Slovenije.

V Evropskem parlamentu bi rada ostala Romana Tomc in Milan Zver. Prva je slednjega pred štirimi leti premagala v preferenčnih glasovih, zato mnogi dvomijo, da bo tudi tokrat na listi, sploh ker je evropski poslanec že tretji mandat, poleg tega nima kakšne posebne vloge v Evropskem parlamentu.

Drugače od dolgoletnega evropskega poslanca NSI Lojzeta Peterleta, prvega predsednika slovenske vlade, ki je užival veliko podporo v Evropi, je Zver tretja ali četrta liga evropskih poslancev.

Za sedež v Evropskem parlamentu si prizadeva tudi podpredsednik Aleš Hojs, ki se je leta 2014 za to že potegoval na skupni listi NSI in SLS, bil je celo na drugem mestu, vendar ga je s preferenčnimi glasovi volivcev SLS prehitel Bogovič. Govori se o možnosti, da bo nosilec liste, česar si želi tudi Tomčeva, a kdorkoli bo na drugem mestu, bo verjetno tudi izvoljen.

Aleš Hojs sanja o Bruslju.

Bobo

V igri je spet Franc Kangler, ki je od aprila letos predsednik mariborskega odbora SDS. Na zadnjih evropskih volitvah je po rezultatu dosegel četrto mesto.

Bruselj zanima tudi Branka Grimsa, vendar mu v SDS večinoma niso naklonjeni zaradi njegovih radikalnih izjav, ki niso v skladu z ELS, kjer želi ostati SDS. Bojijo se njegovih protimigrantskih izjav, ki so v Sloveniji dobrodošle za nabiranje glasov skrajno desnih volivcev, v Bruslju pa zagotovo ne bi bile; sploh če bi tam ugotovili njegove povezave z Generacijo identitete, ki velja v zahodnih državah za ekstremistično organizacijo.

Nenazadnje se v Evropskem parlamentu vidi tudi Franc Breznik, ki v državnem zboru vodi odbor za zadeve EU, kar ga menda kvalificira tudi za evropskega poslanca. Toda na listi bodo morale biti še štiri ženske, poleg Tomčeve še tri.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24