sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Rusiji zmaga Putinove stranke, a brez ustavne večine

Deli na:
V Rusiji zmaga Putinove stranke, a brez ustavne večine

Foto: Reuters

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Rusiji je v skladu s pričakovanji zmagala vladajoča Enotna Rusija, ki pa je izgubila dvotretjinsko ustavno večino v parlamentu. Kot kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je televizija Rusija 1 objavila po zaprtju zadnjih volišč, je Enotna Rusija dobila 48,5 odstotka glasov, povzemajo tuje tiskovne agencije.

V spodnji dom ruskega parlamenta, dumo, so se glede na rezultate vzporednih volitev javnomnenjskega inštituta Vtsiom, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, prebili še komunisti z 19,8 odstotka glasov, ki bodo še naprej druga najmočnejša stranka v 450-članskem parlamentu.

Levousmerjeno konservativno stranko Pravična Rusija je podprlo 12,8 odstotka ruskih volivcev, ultrancionalistični Liberalni demokrati pa so dobili 11,4 odstotka glasov, še kažejo vzporedne volitve instituta Vtsiom.

Vzporedne volitve Sklada za javno mnenje (FOM) kažejo celo na zgolj 46 odstotkov glasov za Enotno Rusijo, medtem ko naj bi jih komunisti dobili 21 odstotkov.

Vzporedne volitve tako kažejo padec priljubljenosti Enotne Rusije, ki je na zadnjih volitvah leta 2007 dobila 64,3 odstotka glasov. Iz te stranke sta tudi sedanja predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin, ki bosta v praksi zamenjala položaja. Putin bo namreč kandidiral na predsedniških volitvah, ki bodo 4. marca prihodnje leto, Medvedjev pa bo novi premier.

Enotna Rusija je že sporočila, da je zmagala. "Po mojem mnenju je najpomembneje, da smo zmagali, in zato vam čestitam," je na sedežu stranke dejal predsednik zgornjega doma parlamenta, Sveta federacije Boris Grizlov.

Po podatkih osrednje volilne komisije je bila volilna udeležba do 18. ure po moskovskem času (15. ure po srednjeevropskem), torej tri ure pred zaprtjem zadnjih volišč v Kaliningradu, 50,4- odstotna.

Komunisti so kmalu po zaprtju volišč na svoji spletni strani poudarili, da je na volitvah prihajalo do "množičnih in sistematičnih nepravilnosti" in nespoštovanja demokratičnih načel. "Iz regionalnih uradov smo prejeli na tisoče klicev o množičnih nepravilnostih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril namestnik vodje komunistov Ivan Melnikov. "Ves dan je bilo, kot bi dobivali poročila z vojnega območja," je dodal.

Današnje volitve so sicer minile v znamenju hekerskih napadov na spletne strani, ki so omenjale nepravilnosti na parlamentarnih volitvah v največji državi na svetu. Rusi so tako lahko informacije o volitvah danes dobili samo preko Kremlju naklonjenih medijev in Twitterja.

Iz Rusije so danes poročali tudi o številnih aretacijah na protestih proti volitvam. V Moskvi in Sankt Peterburgu so tako po najnovejših podatkih francoske tiskovne agencije AFP prijeli več kot 170 ljudi.

V največji državi na svetu je bilo na volišča pozvanih okoli 110 milijonov volivcev, volitve pa so potekale v devetih časovnih pasovih od Kamčatke na skrajnem vzhodu do najbolj zahodne eksklave Kaliningrad.

Poleg volitev v dumo so danes potekale še lokalne volitve v 27 ruskih regijah ter več kot sto lokalnih referendumov. Po podatkih osrednje volilne komisije je tako potekalo kar okoli 2800 volitev na različnih ravneh, na katerih se bo za različne položaje potegovalo 45.000 kandidatov.