Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V potopu T-2 banke izgubile 40 milijonov

Deli na:

Konzorcij bank pod vodstvom NLB je v projekt optičnega omrežja vložil 120 milijonov evrov. Zaradi nejasnih zavarovalnih pogodb s T-2 bodo banke del vložka, skoraj 40 milijonov, izgubile.

Posebna zgodba so dolgovi, ki jih ima T-2 do bank. Gre za 124 milijonov evrov posojila, ki ga je konzorcij bank pod vodstvom NLB (tukaj so še NKBM, Banka Celje, Hypo banka in LHB) dodelil T-2, ko je ta gradil sporno optično omrežje.

Svoje posojilo so banke zavarovale z vpisom zastavne pravice nad fizičnim projektom, ki ga je gradil T-2 in ki bi bil de facto sklenjen z vpisom v tri različne registre (na Ajpesu, Gursu in v zemljiški knjigi). Zavarovano posojilo bank je bilo v postopku prisilne poravnave prijavljeno kot ločitvena upniška pravica. To pomeni, da bi morali bankam kljub določilom v sprejeti prisilni poravnavi povrniti celotno posojilo.

Zadeve pa so šle drugače. Dela na optičnem omrežju niso bila sklenjena, tako da tudi zavarovanje bank iz tega naslova ni bilo vredno vseh 124 milijonov. Izdelana je bila ocena, po kateri so bili predmeti zavarovanja ob začetku prisilne poravnave vredni samo 55 milijonov evrov (v tolikšni meri so bila dela zaključena). To pomeni, da so banke kot ločitvene upnice lahko nastopile samo za ta zavarovani znesek, ki ga morajo dobiti v celoti nazaj.

Preostalih 70 milijonov evrov, ki zaradi »nedokončanih del« ni bilo zavarovanih, pa se je znašlo v masi navadnih terjatev in bilo zato podvrženo pravilom prisilne poravnave. Banke bodo torej, tako kot ostali upniki, pri omenjenih 70 milijonih deležne povračila v višini 44 odstotkov (okoli 30 milijonov) vrednosti.

VEČ V TISKANI IZDAJI