Revija Reporter
Slovenija

V oddaji Televizije Slovenija Teš po Tešu zamolčali, da je TEŠ 6 zagovarjal tudi Golobičev Janez Kopač

Igor Kršinar

27. dec. 2018 7:39 Osveženo: 8:07 / 27. 12. 2018

Deli na:

Gregor Golobič in Janez Kopač

arhiv Reporterja

V oddaji TVS Teš po Tešu je kot gost manjkal Golobičev pajdaš Janez Kopač, ki je še januarja 2010 strašil, da bomo brez elektrike, če ne bodo zgradili šestega bloka TEŠ.

Oddaja Teš po Tešu, ki jo je TVS predvajala v četrtek, 13. decembra, še vedno buri duhove. Mnogi se sprašujejo, ali je bila namenjena politični rehabilitaciji Gregorja Golobiča, ki so ga volivci odstranili iz politike zaradi laži v primeru lastništva Ultre. Čeprav je bil minister v vladi Boruta Pahorja, projektu ni nasprotoval leta 2009, ko je bil še čas, da bi ga lahko ustavili.

Predvsem pa je na mestu generalnega direktorja direktorata za energetiko imel svojega človeka Janeza Kopača. Ta je 7. januarja 2010 v oddaji Odmevi strašil gledalce, da bo Slovenija po letu 2014 osem ur dnevno brez elektrike, če ne bomo zgradili šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Nad njegovimi izjavami se je nato zgražal urednik portala Razgledi.net Vojko Flegar.

V razpravi, ki je sledila, je Kopač zatrjeval, da je najdražja elektrika iz sončnih elektrarn, ki nas zaradi subvencij za to energijo stanejo nekajkrat več kot šesti blok TEŠ: »Jaz sem se ves čas svojega javnega delovanja resnično trudil za politiko učinkovitejše rabe energije in za spodbujanje obnovljivih virov energije in mi zato ni prav nič nerodno zagovarjati tudi gradnje bloka 6 v TEŠ. Je pa bil projekt slabo voden in verjamem tudi, da bo kdo pri njem zaslužil provizijo, a to ne opravičuje nasprotovanja projektu, ki ga z energetskega vidika res potrebujemo.«

»Provizije vpletenih, rudarska delovna mesta v Velenju in nabiranje političnih točk v Šaleški dolini« mu je očital tudi ekonomist Jože P. Damijan. Kopač je njegove očitke označil za gostilniški čvek in ga pozval, naj z dokumentacijo o provizijah obišče ustrezne institucije: »Tudi jaz marsikaj berem (Primož Cirman, Dnevnik) in se mi zdi celo verjetno, a dokazov nimam prav nobenih, upam, da bo vodstvo TEŠ-a malo bolj ažurno v pojasnjevanju celotnega procesa.«

Po odstopu gospodarskega ministra Mateja Lahovnika je Janez Kopač drastično zamenjal svoje stališče o TEŠ 6 in ga skupaj s svojim političnim šefom Gregorjem Golobičem začel napadati. Zato je škoda, da ga niso povabili v oddajo TVS, kjer bi ga lahko marsikaj vprašali.