pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi se že znebili Tonina: to sta glavna kandidata za naslednika

Deli na:
V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi se že znebili Tonina: to sta glavna kandidata za naslednika

V Novi Sloveniji so se znebili Ljudmile Novak, da so naredili prostor za domnevno bolj perspektivnega Mateja Tonina. Ga čaka podobna usoda? - Foto: Bobo

Čeprav je v Novi Sloveniji mnogo ljudi nezadovoljnih, pa tega javno ne povedo. Ministri in vodstvo so zelo zadovoljni, hvalijo se s svojim delom in govorijo, kako dobro vlada dela, medtem ko so na terenu in intelektualci apatični. Nekateri celo zagovarjajo radikalizacijo na desnici in s tem tudi NSI, kar naj bi bil odgovor na radikalizacijo na levem polu.

Po drugi strani pa je slišati, da so mnogi zaskrbljeni zaradi anket, ki so vse prej kot naklonjene NSI. Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Delo opravila Mediana, je NSI v zadnjih dveh mesecih padla s 5,8 na 3,5 odstotka. Pred volitvami so napovedali, da bodo prebili deset odstotkov, zdaj pa se bojijo, da bodo vsi skupaj šli v »maloro«.

Zato naj bi krog okoli glavnega tajnika Roberta Ilca že iskal kandidata za novega predsednika, omenjata se ministra Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj. Prvi naj bi bil večji operativec, drugi pa prijazno nastopa v javnosti, čeprav je po drugi strani vidno neodločen. Težko pa je verjeti, da bi do zamenjave prišlo že pred volitvami, razen če bi se Toninu zgodila kakšna huda afera na ministrstvu. V tem primeru naj bi ga na čelu ministrstva zamenjal Valentin Hajdinjak, nekdanji podpredsednik NSI, ki je tudi sam želel postati obrambni minister, nato pa je za tolažbo dobil položaj šefa Darsa.

Zanimivo je tudi, da naj bi bil Ilc pod to vlado bolj vpliven kot kadarkoli prej, saj mu menda oba druga generalna sekretarja Borut Dolanc (SDS) in Miha Rebolj (SMC) ne sežeta do kolen. Pri tem pa naj bi mu precej zakulisno pomagal Marko Pogorevc, ki ima dostop do gospodarstvenikov, tudi do šefa Kolektorja in Dela Stojana Petriča, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Jerneja Vrtovca izbralo za gradnjo drugega tira.



Toda krog okoli Ilca menda razmišlja za naprej in se zaveda, da Janša zelo verjetno ne bo sestavljal naslednje vlade, ampak bodo to stranke levo od sredine, ki so zdaj v opoziciji. Po volitvah bi NSI spet zaigrala na sredinske note in skušala priti v vlado namesto radikalne in destruktivne Levice. Vprašanje pa je, ali jih bodo takratni sestavljavci vlade sploh vzeli zraven, ker so se preveč kompromitirali z nekritičnim asistiranjem Janezu Janši.

Prav tako je vprašanje, ali bo NSI sploh prišla v državni zbor oziroma ali bo tako kot leta 2008 ostala pred njegovimi vrati. Pred volitvami jih lahko Janša preseneti s kakšno afero, ker bo hotel desne glasove zgolj zase. In če bo ta afera povezana z gradnjo drugega tira, bo prvak SDS ubil kar dve muhi na en mah, tako Tonina kot Vrtovca. Če jih je pred 13 leti »rezal kot salamo«, jih bo tokrat »snedel za malico«.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24