UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

morski-pes Svet24.si

Morski psi v Braziliji so na kokainu

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Nuša Lesar Njena.si

Po več kot letu dni se je vrnila Nuša Lesar

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

V nedeljo helikopter kar štirikrat posredoval v gorah

Deli na:
V nedeljo helikopter kar štirikrat posredoval v gorah

Posadki helikopterja SV in LPE v času reševanja pod oknom Prisojnika. - Foto: GRS,LPE

Minuli konec tedna, ki je postregel z nekoliko lepšim vremenom, se je v slovenskih gorah zgodilo več nesreč, štiri od teh so v nedeljo terjale tudi helikoptersko posredovanje. Policija poziva k previdnosti v gorah in večji odgovornosti, predvsem pa poudarja pomen priprave na turo, ki obvezno vključuje upoštevanje vremenske napovedi.

Gorski reševalci so konec tedna, ko se je ob nekoliko lepšem vremenu ob začetku meteorološkega poletja v gore odpravilo več ljudi, opravili sedem intervencij. Ob tem so v Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) opisali štiri helikopterske intervencije, ki so bile potrebne v nedeljo. Zahtevno je bilo po njihovih navedbah reševanje neustrezno opremljene pohodnice izpod okna na Prisojniku, ki je zaradi zdrsa na snežišču padla v skalno odprtino.

Helikopter je pobral poškodovanko tudi na Mali Mojstrovki, zvečer pa v dolino odpeljal tudi štiri tuje pohodnike, ki so obtičali v okolici koče na Doliču zaradi nevihte in snega, ki sta jim onemogočila varen sestop. S helikopterjem so prav tako prepeljali otroka s Šmarne gore, kjer se je poškodoval med igro na igralih.

Na Policijski upravi Kranj ob navedenih nesrečah pozivajo k previdnosti v gorah. Poudarili so, da mora priprava na turo poleg informiranosti o sami turi obvezno vključevati tudi upoštevanje vremenske napovedi in ustrezno opremo. "V visokogorju je namreč še sneg. Že kar nekaj časa pa v gorah prihaja tudi do vremenskih preobratov, ki so napovedani že vnaprej," so še pojasnili policisti.