Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Slovenija

V Loški dolini odstreljena volkulja

Deli na:
V Loški dolini odstreljena volkulja

Foto: Profimedia - Volkovi v Sloveniji so del dinarsko-balkanske populacije, ki je po podatkih Evropske komisije med letoma 2012 in 2016 štela približno 4000 volkov.

V nedeljo zvečer so na pašniku v okolici Ige vasi v občini Loška dolina odstrelil volkuljo. Odstrel še ne sodi v kvoto, ki jo predvideva interventni zakon o odvzemu medveda in volka iz narave. Lovci in gozdarji bodo spremljali, kako bo vplival na dinamiko škod na tem območju.

Zavod za gozdove je na tem območju zaradi rednega pojavljanja škode podal predlog za odstrel volka in nanj pridobil pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave. Agencija za okolje je na tej podlagi odločbo o izrednem odstrelu izdala pred uveljavitvijo interventnega zakona, tako da ta odstrel ne sodi v kvoto v zakonu predvidenega odstrela 11 volkov iz narave, je pojasnil vodja postojnske območne enote zavoda za gozdove Anton Smrekar.

Agencija za okolje je v tej odločbi izredni odstrel dovolila za dva volkova na območju Ige in Nove vasi, a v njej določila, da se drugi odstrel lahko izvrši, če bo prvi odstreljeni volk mlajši od dveh let. Po odstrelu volkulje so ugotovili, da je bila ta stara več kot dve leti, zato do drugega odstrela ne bo prišlo, je povedal Smrekar in dodal, da bodo sedaj upravljalci tega območja spremljali odziv tropa oz. drugih volkov.

Interventni zakon, katerega ustavnost pretresa ustavno sodišče, ki pa njegovega izvajanja ni zadržalo, na območju države predvideva odstrel 11 volkov. Postojnska območna enota zavoda za gozdove ima na obrobju Cerkniškega jezera, na severovzhodnem in vzhodnem delu, že dovoljenje oz. pravne podlage za odstrel enega volka, je še povedal Smrekar.

Loading...