Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Loški dolini odstreljena volkulja

Deli na:
V Loški dolini odstreljena volkulja

Volkovi v Sloveniji so del dinarsko-balkanske populacije, ki je po podatkih Evropske komisije med letoma 2012 in 2016 štela približno 4000 volkov. - Foto: Profimedia

V nedeljo zvečer so na pašniku v okolici Ige vasi v občini Loška dolina odstrelil volkuljo. Odstrel še ne sodi v kvoto, ki jo predvideva interventni zakon o odvzemu medveda in volka iz narave. Lovci in gozdarji bodo spremljali, kako bo vplival na dinamiko škod na tem območju.

Zavod za gozdove je na tem območju zaradi rednega pojavljanja škode podal predlog za odstrel volka in nanj pridobil pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave. Agencija za okolje je na tej podlagi odločbo o izrednem odstrelu izdala pred uveljavitvijo interventnega zakona, tako da ta odstrel ne sodi v kvoto v zakonu predvidenega odstrela 11 volkov iz narave, je pojasnil vodja postojnske območne enote zavoda za gozdove Anton Smrekar.

Agencija za okolje je v tej odločbi izredni odstrel dovolila za dva volkova na območju Ige in Nove vasi, a v njej določila, da se drugi odstrel lahko izvrši, če bo prvi odstreljeni volk mlajši od dveh let. Po odstrelu volkulje so ugotovili, da je bila ta stara več kot dve leti, zato do drugega odstrela ne bo prišlo, je povedal Smrekar in dodal, da bodo sedaj upravljalci tega območja spremljali odziv tropa oz. drugih volkov.

Interventni zakon, katerega ustavnost pretresa ustavno sodišče, ki pa njegovega izvajanja ni zadržalo, na območju države predvideva odstrel 11 volkov. Postojnska območna enota zavoda za gozdove ima na obrobju Cerkniškega jezera, na severovzhodnem in vzhodnem delu, že dovoljenje oz. pravne podlage za odstrel enega volka, je še povedal Smrekar.