peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Slovenija

V Loški dolini odstreljena volkulja

Deli na:
V Loški dolini odstreljena volkulja

Volkovi v Sloveniji so del dinarsko-balkanske populacije, ki je po podatkih Evropske komisije med letoma 2012 in 2016 štela približno 4000 volkov. - Foto: Profimedia

V nedeljo zvečer so na pašniku v okolici Ige vasi v občini Loška dolina odstrelil volkuljo. Odstrel še ne sodi v kvoto, ki jo predvideva interventni zakon o odvzemu medveda in volka iz narave. Lovci in gozdarji bodo spremljali, kako bo vplival na dinamiko škod na tem območju.

Zavod za gozdove je na tem območju zaradi rednega pojavljanja škode podal predlog za odstrel volka in nanj pridobil pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave. Agencija za okolje je na tej podlagi odločbo o izrednem odstrelu izdala pred uveljavitvijo interventnega zakona, tako da ta odstrel ne sodi v kvoto v zakonu predvidenega odstrela 11 volkov iz narave, je pojasnil vodja postojnske območne enote zavoda za gozdove Anton Smrekar.

Agencija za okolje je v tej odločbi izredni odstrel dovolila za dva volkova na območju Ige in Nove vasi, a v njej določila, da se drugi odstrel lahko izvrši, če bo prvi odstreljeni volk mlajši od dveh let. Po odstrelu volkulje so ugotovili, da je bila ta stara več kot dve leti, zato do drugega odstrela ne bo prišlo, je povedal Smrekar in dodal, da bodo sedaj upravljalci tega območja spremljali odziv tropa oz. drugih volkov.

Interventni zakon, katerega ustavnost pretresa ustavno sodišče, ki pa njegovega izvajanja ni zadržalo, na območju države predvideva odstrel 11 volkov. Postojnska območna enota zavoda za gozdove ima na obrobju Cerkniškega jezera, na severovzhodnem in vzhodnem delu, že dovoljenje oz. pravne podlage za odstrel enega volka, je še povedal Smrekar.

loading...
Loading...