zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V ljubljanskem proračunu milijonska luknja, Janković pa nima več kaj prodati

Deli na:
V ljubljanskem proračunu milijonska luknja, Janković pa nima več kaj prodati

Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković ima velike težave z letošnjim »volilnim« proračunom, ki ga polni s prenapihnjenimi dobički javnih zavodov in podjetij.

Prebivalci najlepšega mesta na svetu so Zoranu Jankoviću na začetku še verjeli. Veliki načrti, še večje obljube. Danes imajo proračune mestne občine Ljubljana (MOL) za znanstvenafantastična dela, ki puščajo na vseh koncih in so neuresničljivi. Posebno letos so težave hude. Čeprav Janković letošnji proračun (nekaj več kot 350 milijonov evrov prihodkov) z rebalansom polni z dobičkom javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (milijon evrov) ter iz dobička lanskega in prejšnjih let Lekarne Ljubljana (tri milijone evrov), ob polletju zeva sedemmilijonska luknja, saj je MOL zbrala le slabih 28 odstotkov pričakovanih prihodkov za letos. Zato so najeli za 11,5 milijona evrov posojil, čeprav je bilo načrtovano, da se bodo v celem letu zadolžili za samo osem milijonov evrov. Pričakujejo sicer, da se bo izkoristek jeseni izboljšal zaradi nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, poznavalci pravijo, da se potrjujejo napovedi o prenapihnjenem »volilnem« proračunu.

Janković nima več kaj prodati. Za nepremičnine ni zanimanja, delež v TE-TOL je že prodan. Pa še ta s finančno akrobacijo, ki še vedno odmeva po hodnikih Magistrata. MOL je namreč pred leti javnemu podjetju Energetika prodala 35,43-odstotni delež za 14,3 milijona evrov. Pravzaprav ga je Janković prodal samemu sebi, saj je Energetika v lasti mestne občine. Energetika je morala vzeti kredit, posebno zato, ker je tudi za 64,6-odstotni delež države v TE-TOL morala nekaj doplačati. Župan pa je takrat napolnil proračun. Zdaj mu takih za prodajo ugodnih naložb zmanjkuje, zato nekateri namigujejo, da bo na koncu prodal tudi Energetiko, ki naj bi si prav zato pripojila TE-TOL, ki ni več samostojno podjetje.