sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V koaliciji Za otroke gre! verjamejo, da DZ referenduma ne bo preprečil

Deli na:
V koaliciji Za otroke gre! verjamejo, da DZ referenduma ne bo preprečil

Foto: Bobo

V koaliciji Za otroke gre! so po današnji objavi datuma začetka zbiranja podpisov za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih državljane povabili, naj oddajo svoj podpis. O tem, kaj bodo naredili, če parlament referendum prepove, bodo razmišljali, če do tega pride. "A verjamem, da ne bo," pravi Metka Zevnik iz koalicije.

Koalicija Za otroke gre! je minuli teden v DZ vložila več kot 80.000 podpisov za pobudo referenduma o noveli, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov. Predsednik DZ Milan Brglez je danes kot prvi dan roka za zbiranje podpisov za razpis referenduma določil ponedeljek, 23. marec.

Pobudniki morajo tako do 26. aprila, ko je zadnji dan za zbiranje podpisov, zbrati 40.000 podpisov. V koaliciji so prepričani, da bodo novelo na referendumu zavrnili.

A izvedbo referenduma lahko pod vprašaj postavi morebitna odločitev DZ, da njegov razpis ni v skladu z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Pobudniki referenduma omenjene neskladnosti z ustavo v tem primeru ne vidijo. "Zavzemamo se za pravice otrok, staršev in starih staršev, ki so tu kršene," je v današnji izjavi za medije vnovič poudarila Zevnikova. "Mi pač gremo po poti, ki nam jo dopušča ustava, in to je to," je dejala glede morebitne preprečitve izvedbe referenduma.

Tako se bodo o tem, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki v primeru, če DZ prepreči referendum, po njenih besedah v koaliciji odločali, če bo do tega prišlo.