900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Gorenju še naprej burno

Deli na:

Uprava in predstavniki delavcev velenjskega Gorenja se intenzivno pogajajo o odpravi nepravilnosti pri izplačilu avgustovskih plač. Novinarska konferenca uprave družbe bo po koncu pogajanj, predvidoma ob 15. uri, sindikat pa je za ob 13. uri napovedano novinarsko konferenco preklical.

Uprava in predstavniki delavcev velenjskega Gorenja se intenzivno pogajajo o odpravi nepravilnosti pri izplačilu avgustovskih plač. Novinarska konferenca uprave družbe bo po koncu pogajanj, predvidoma ob 15. uri, sindikat pa je za ob 13. uri napovedano novinarsko konferenco preklical.

Predstavniki sindikatov bodo izjavo podali po novinarski konferenci uprave.

Kot je povedal sekretar velenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Branko Amon, so novinarsko konferenco preklicali, ker želijo zagotoviti socialni mir med pogajanji. Teh se udeležujejo uprava Gorenja s Franjem Bobincem na čelu, predstavniki sindikata in predstavniki zaposlenih. Velenjska območna organizacija ZSSS je predlagala, da bi skupaj s predstavniki delavcev ustanovili krizni odbor, vendar delavci predloga niso podprli.

V Gorenju je po Amonovih podatkih zaustavljena celotna proizvodnja, razen notranje opreme, pred glavnim vhodom v družbo pa protestira od 800 do 1000 zaposlenih. Nočna izmena je sicer danes delala, dogovor pa je bil, da z delom nadaljuje tudi prva današnja izmena, kar pa se ni zgodilo. Delavci v prvi izmeni po Amonovih besedah niso bili pripravljeni poslušati ne sindikata ne uprave Gorenja.

V Gorenje je danes prišel tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič, ki se je pogovoril z delavci. Kot je poudaril Amon, je cilj sindikata organizirano delovanje, delavci pa se morajo zavedati, da je protest spontan oziroma da stavka ni bila sklicana zakonito.

Do trenj je prišlo tudi med sindikatom in zaposlenimi. Kot je povedal Amon, nekateri zaposleni želijo odstop nekaterih sindikalistov, saj menijo, da je sindikat naklonjen upravi.

Delavci od vodstva družbe zahtevajo vrnitev na 40-urni delovni teden, kar jim je Bobinac obljubil s 1. oktobrom. Poleg tega zahtevajo še 10-odstotno zvišanje plač, popravke nekaterih obračunov, ter da zaradi prekinitve dela ne bodo čutili posledic.

Delavci, ki se čutijo opeharjeni, so Bobincu poslali tudi pismo, v katerem so med drugim zapisali, da so po prejemu avgustovske plače končno dojeli, da za svoje trdo delo ne prejmejo niti toliko plače, ki bi jim omogočala preživetje.

"Kljub temu, da nam venomer predavate o recesiji, trdo delamo za sramotno nizko plačilo. Od vas in uprave zahtevamo, da takoj naredite poračun plač, ki naj se vrnejo na raven iz novembra 2008. Enotno bomo vztrajali pri svojih zahtevah in pričakujemo pisno zagotovilo o takojšnji realizaciji zahtev," so delavci zapisali v pismu Bobincu.

Kot omenjeno, bodo predstavniki sindikata - predsednik Skei Gorenja Ivan Sotošek in predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba - izjavo o razmerah v Gorenju podali po novinarski konferenci uprave družbe.