pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Gorenjki pripravljajo 160-metrsko rolado za Guinnessovo knjigo rekordov

Deli na:
V Gorenjki pripravljajo 160-metrsko rolado za Guinnessovo knjigo rekordov

Foto: Bobo

Gorenjka letos že tretje leto zapored pripravlja velikansko rolado, s katero želi v sodelovanju z Lions klubom Forum Ljubljana v akciji Največja Lions sladica zbrati čim več sredstev za Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana. S 160-metrov dolgo rolado, s katero nameravajo podreti Guinnessov rekord, bodo postregli v soboto v Ljubljani.

Kot je na današnji predstavitvi izdelave rolade rekorderke v tovarni v Lescah povedala direktorica Gorenjke Alenka Košir, bo 160 metrov dolga rolada tehtala 370 kilogramov. Sestavili jo bodo iz dvometerskih rolad, ki jih je v dveh dneh izdelalo 12 Gorenjkinih slaščičarjev.

Skupaj so porabili 60 kilogramov moke, 90 kilogramov sladkorja, 14 kilogramov jajc v prahu in dva kilograma pecilnega praška. Rolada je polnjena z 80 kilogrami čokoladne kreme in 55 kilogrami jagodnega polnila z osmimi kilogrami svežih jagod, okrašena pa je s 30 kilogrami jedilne čokolade.

Čeprav je v preteklih dveh letih Gorenjka za dobrodelni namen izdelala tudi že daljše rolade, pa so se tokrat odločili, da se bodo z letošnjo potegovali za naslov najdaljše rolade na svetu.

Rolado bodo v soboto iz Lesc pripeljali v Ljubljano, jo sestavili in jo od 9. ure dalje na Stritarjevi ulici med Tromostovjem in Magistratom ponujali mimoidočim. Zrezali jo bodo na kose in jo skupaj s stekleničko Cockte prodajali za tri evre.

Vsa zbrana sredstva bodo namenili Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana za ureditev lončarske delavnice. Kot je pojasnila ravnateljica Zavoda Katjuša Koprivnikar, želijo z delavnico slepim in slabovidnim otrokom pomagati pri razvoju čutil, ki jih močno potrebujejo, da lahko sprejemajo informacije iz okolja.


V zavodu je trenutno 40 slepih in slabovidnih otrok. Pomagajo tudi 130 otrokom v rednih vrtcih in šolah, poleg tega imajo še 50 otrok v zgodnji obravnavi. Lončarska delavnica bi koristila vsem uporabnikom zavoda. Srednješolci bi lahko denimo prek učnega podjetja razvijali veščine, ki jih čakajo v delovnem okolju.

S sladko dobrodelno akcijo Lions klub Forum Ljubljana v sodelovanju z donatorji in ob pomoči ljubljanske mestne občine uspe vsako leto zbrati okrog 10.000 evrov. V takšni obliki partnerstva z Gorenjko, Drogo Kolinsko in ljubljanskim zavodom projekt vodijo zadnja tri leta, prva ideja pa se jim je porodila že leta 2007.

Sponzor mega rolade je tako zadnja tri leta Gorenjka, ki je vodilni slovenski proizvajalec biskvitnega peciva. Z 80 zaposlenimi letno izdela 1600 ton čokolade, 500 ton rolad in 200 ton čokoladnih izdelkov z rižem.

V zadnjih letih se v Gorenjki, podobno kot v drugih slaščičarskih podjetjih po svetu, soočajo s krizo, ki izhaja predvsem iz nihanja cen kakavovih surovin. Te so se lani zvišale kar za 200 odstotkov, trg pa višje cene končnega izdelka ne prenese, saj je razlika med proizvodno in prodajno ceno vse manjša.

Po besedah direktorice so lahko zadovoljni, da dosegajo vodilni delež na slovenskem tržišču na področju peciva in temne čokolade, medtem ko se pri lešnikovi čokoladi soočajo z velikim konkurentom, ki ima veliko večji marketinški proračun.

Medtem je Gorenjka okrepila izvozno službo, saj si želi bolj prodreti na tuje trge, na katere sedaj proda okrog 15 odstotkov svojih izdelkov.