sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V geometrijskem središču Slovenije slovesnost Dan zastave

Deli na:
V geometrijskem središču Slovenije slovesnost Dan zastave

Foto: Bobo

Društvo Heraldica Slovenica v geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah danes pripravlja tradicionalno proslavo Dan zastave. Kot poudarjajo, je namen proslave krepiti domovinsko zavest, domoljubje, ponos in ljubezen do simbolov slovenske nacionalne identitete. Slavnostni govornik bo predsednik SDS Janez Janša.

Kot pravijo v društvu, imajo letos še toliko več razlogov za proslavo, saj letos obeležujemo več pomembnih obletnic: 25-letnico samostojne Slovenije, 25-letnico Društva Heraldica Slovenica in 20. obletnico svečanega razvijanja slovenske zastave v središču Slovenije.

V kulturnem programu bodo sodelovali pesnik in igralec Tone Kuntner, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, zastave in prapore pa bo blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Na proslavi bodo sodelovali tudi častna enota in orkester Slovenske vojske, praporščaki vojnih veteranov za Slovenijo in slovenskih občin ter narodne noše in konjeniki GEOSS.

Dan zastave društvo obeležuje kot spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani.

Zdajšnjo slovensko zastavo in grb pa je slovenska skupščina razglasila 24. junija 1991 s sprejemom dopolnila k ustavi takratne Socialistične republike Slovenije iz leta 1974. Določbe je povzela tudi nova slovenska ustava, ki jo je slovenska skupščina sprejela 23. decembra 1991.