zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V DZ zaslišanje obeh ministrskih kandidatk

Deli na:
V DZ zaslišanje obeh ministrskih kandidatk

Foto: Bobo

Pristojna odbora DZ bosta prihodnji teden zaslišala ministrski kandidatki za izobraževalni in za obrambni resor, Majo Makovec Brenčič in Andrejo Katič. Sklic sej obeh odborov je pričakovati v ponedeljek. Ustavna komisija pa se bo v četrtek lotila predloga spremembe ustave, po katerem bi omejili obseg javnega sofinanciranja zasebnih osnovnih šol.

Ministrskima kandidatkama Makovec Brenčičevi in Katičevi se obeta podpora koalicijskih partneric

Predsednik vlade Miro Cerar je 29. aprila DZ posredoval predlog za popolnitev vladne ekipe. Prorektorico Univerze v Ljubljani Makovec Brenčičevo je predlagal za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, poslanko SD in podpredsednico DZ Katičevo pa po izboru njene stranke za novo ministrico za obrambo.

Potem ko je SD svoj predlog, naj razrešenega Janka Vebra na čelu obrambnega ministrstva nasledi Katičeva, razkrila že 21. aprila, je Cerar svojo izbiro Makovec Brenčičeve za novo izobraževalno ministrico javnosti dokončno razkril teden dni kasneje, 28. aprila. Obema kandidatkama se, sodeč po dosedanjih odzivih, obeta zanesljiva podpora koalicijskih partneric.

Pred pristojnima parlamentarnima odboroma bosta torej Makovec Brenčičeva in Katičeva zaslišani prihodnji teden. Kot možna dneva se omenjata torek in sreda. Vsak ministrski kandidat se namreč po poslovniku DZ delovnemu telesu predstavi in odgovarja na vprašanja najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature.

DZ naj bi kandidatki potrjeval na izredni seji 13. maja.

SD, DeSUS, ZL in ZaAB želijo z spremembo ustave omejiti obseg javnega sofinanciranja zasebnih osnovnih šol

SD je 18. februarja v DZ skupaj z DeSUS, ZL in ZaAB vložila predlog spremembe ustave, po katerem bi drugi odstavek 57. člena ustave dopolnili z besedilom, da se osnovno izobraževanje v javnih šolah financira iz javnih sredstev, zasebne osnovne šole pa se lahko sofinancirajo v omejenem obsegu na način, kot to določa zakon.

Ustavno sodišče je decembra lani odločilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v nasprotju z ustavo, ker določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 odstotkov. Zakonodajalcu je zato naložilo, naj protiustavnost odpravi v enem letu, in sicer tako, da bo država te programe financirala v celoti.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je odločitev ustavnega sodišča v zvezi z vprašanjem financiranja javnih in zasebnih šol iz proračuna porušila vzpostavljeno razmerje med javnim in zasebnim. Zasebnemu šolstvu naj bi na široko odprla vrata za uvajanje ekonomskega interesa ter ekonomsko in drugo politično doseganje ciljev.

Ustavna komisija DZ bo predlog za spremembo ustave prvič vzela pod drobnogled v četrtek.

V poslanski skupini ZaAB za omilitev prepovedi točenja alkohola na športnih prireditvah

Odbor za zdravstvo bo imel v sredo na mizi predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola, ki ga je opozicijska ZaAB vložila v parlamentarno proceduro 26. marca in ga bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku. Novela prinaša omilitev prepovedi točenja alkohola na športnih prireditvah.

Tako predvideva, da bi lahko na športnih prireditvah točili pijače z manj kot 15 odstotki alkohola. Predlagatelji želijo organizatorjem športnih prireditev dati možnost, da bi lahko sami odločali, kdaj bodo točenje alkohola omejili ali celo prepovedali. Tako bi tudi sami nosili odgovornost, kaj se na njihovi prireditvi dogaja.

Noveli nasprotujejo na ministrstvu za zdravje in tudi v zdravstvenih organizacijah.