20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Delu poskus odkupa časopisa: 20.000 evrov na zaposlenega

Deli na:
V Delu poskus odkupa časopisa: 20.000 evrov na zaposlenega

Foto: Arhiv Reporterja

Na zboru zaposlenih bo delavsko vodstvo skušalo novinarje prepričati, naj sodelujejo pri večmilijonskem odkupu Dela.

Zaradi velike zadolženosti skuša Pivovarna Laško prodati časopisno hišo Delo, ta pa zaradi zahteve Agencije za varstvo konkurence Večer. Oboje za zdaj neuspešno. Večer so sicer že želeli odkupiti zaposleni, vendar je poskus z ustanovitvijo posebne zadruge propadel, saj se je k nakupu zavezalo samo okoli 20 odstotkov zaposlenih pri štajerskem dnevniku. Podobno idejo imajo tudi zaposleni Dela. Sindikat je pripravljenost svojih članov za odkup preverjal že konec januarja, zdaj pa bodo predstavniki sveta delavcev, sindikata Pergam in sindikata novinarjev Dela danes, v torek, zaposlenim predstavili možnosti in načine notranjega odkupa.

Po javnih evidencah je pri Delu zaposlenih okoli 400 ljudi, časopisna hiša pa naj bi bila zaradi hitrega upadanja prodane naklade vredna samo še okoli deset milijonov evrov, čeprav naj bi jo še lani cenili na 20 milijonov. Načrt je, da se odkupi večinski delež in se tako pridobi odločujoči vpliv na upravljanje družbe. Če bi se izkazalo, da ni zanimanja med zaposlenimi, bi vsaj sodelovali v prodajnih postopkih in tako preprečili morebitne špekulativne prevzeme družbe.

Od bankirja ene večjih slovenskih bank smo neuradno izvedeli, da posojila zaposlenim zgolj z jamstvom delnic ali hipoteko nad nepremičnino ne bi dali. Za posel bi se odločili samo pod pogojem, ko bi zaposleni prevzemali Delo skupaj s strateškim partnerjem, ki bi pridobil večinski delež in jamčil za posojila zaposlenih. V tem primeru in ob domnevi, da bi se k odkupu zavezala vsaj polovica, bi moral vsak prispevati okoli 20.000 evrov. V vsakem drugem primeru bi bilo za banko, če bi že aktivno sodelovala, preveč tvegano.

Iz štajerske prestolnice pa prihajajo novice, da se je vodstvo Večera odločilo, da bodo pripravili tudi nedeljsko izdajo. O njej so razmišljali že pred dvajsetimi leti in leta 2001. Hkrati s tem naj bi ukinili prilogo Bonbon (je tudi priloga Primorskih novic) in tednik 7 dni.