sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Bruslju od Slovenije želeli pojasnila o referendumih

Deli na:
V Bruslju od Slovenije želeli pojasnila o referendumih

Foto: Bobo

Evropska komisija je na sestanku za pripravo ponedeljkove evroskupine od Slovenije želela pojasnila o morebitnih referendumih o slabi banki in državnem holdingu. S pojasnili so za zdaj zadovoljni, a če se situacija ne razreši, lahko decembra ali januarja sledijo zelo resni pogovori tudi na evroskupini, svari finančni minister Janez Šušteršič.  

V Bruslju so neuradno že večkrat izrazili zaskrbljenost glede vpliva morebitnih referendumov na reformni tempo Slovenije in prizadevanja za nujno potrebno ureditev bančnega sektorja, uradno pa referendumov ne želijo komentirati, ker bi lahko bilo to razumljeno kot poseganje v suverenost države.

Slovenija sicer ni bila tema ponedeljkovega zasedanja finančnih ministrov držav v območju evra in vprašanje referendumov "ni bilo včeraj nikakor omenjeno", je pa Evropska komisija pred tem na delovni skupini, ki pripravlja sestanke evroskupine, Sloveniji postavila vprašanje glede referendumov, je pojasnil Šušteršič.

Slovenija je po ministrovih besedah v odgovoru pojasnila postopke in prizadevanja vlade, da bi bodisi z nekim dogovorom bodisi z zahtevo za ustavno presojo referendume preprečila. "S temi pojasnili so bili za zdaj zadovoljni," je dejal Šušteršič, a dodal, da "strahu pred referendumi žal ni mogoče razbliniti, ker je realen".



Ob tem je minister opozoril, da je bilo seveda "tudi tukaj očitno, da ni toliko problem vsebina, ampak predvsem samo dejstvo, da se referendumi v Sloveniji še vedno uporabljajo kot sredstvo politične blokade". "Če se ta situacija ne bo razrešila, bomo pa verjetno že decembra ali januarja imeli zelo resne pogovore tudi na evroskupini," je posvaril.

Šušteršič je še pojasnil, da se z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom, ki je minuli teden podprl prizadevanja vlade za ureditev bančnega sektorja, ob robu evroskupine ni posebej pogovarjal, ker ni bilo potrebe po tem, potem ko je Slovenija zaplete z referendumi pojasnila že na delovni skupini za pripravo evroskupine.