kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V aferi Patria ne bo nihče obsojen

Deli na:

Javnost ne verjame, da bo zadeva Patria kdaj dobila sklep na sodišču. Prav tako ne verjame, da bodo Vegradovi delavci dobili zaostale plače, kaže tokratna anketa Dela. Hilda Tovšak je po mnenju vprašanih odstopila prepozno. O tem, komu bodo dali svoj glas na jesenskih lokalnih volitvah, pa se večina še ni odločila.

Javnost ne verjame, da bo zadeva Patria kdaj dobila sklep na sodišču. Prav tako ne verjame, da bodo Vegradovi delavci dobili zaostale plače, kaže tokratna anketa Dela. Hilda Tovšak je po mnenju vprašanih odstopila prepozno. O tem, komu bodo dali svoj glas na jesenskih lokalnih volitvah, pa se večina še ni odločila.

Proti Janezu Janši je bil v zadevi Patria vložen obtožni predlog. Sodelujoče v anketi so vprašali o njihovih pričakovanjih, ali bo ta zadeva kdaj dobila sodni epilog. 78,7 odstotka anketiranih je odgovorilo nikalno. Da ga bo, jih je menilo 15,8 odstotka. Z ne vem je odgovorilo 5,5 odstotka vprašanih.

Večina se ne strinja z mnenjem Janeza Janše, ki je proti njemu vložen obtožni predlog v zadevi Patria označil kot zlorabo tožilske funkcije. Na vprašanje, ali se strinjajo z Janševim mnenjem, jih je namreč 63,9 odstotka odgovorilo ne. Odgovor da jih je dalo 27,4 odstotka, odgovor ne vem pa 8,7 odstotka.

Tri četrtine vprašanih (76,7 odstotka) so menile, da je Hilda Tovšak z mesta direktorice gradbenega podjetja Vegrad odstopila prepozno. Da bi morala ostati na položaju direktorice, jih je presodilo 5,4 odstotka, da je bil čas za odstop pravi, pa 3,6 odstotka. Z ne vem jih je odgovorilo 8,6 odstotka, kateri drugi odgovor pa je dalo 5,7 odstotka vprašanih.

Anketirane so povprašali tudi, ali pričakujejo, da bodo delavcem Vegrada kdaj izplačali neizplačane osebne dohodke. Večina, 70 odstotkov, jih ne verjame, da bodo sploh dobili ta denar. Nasprotnega mnenja - da jim ga bodo na koncu vendarle izplačali - jih je bilo 27,4 odstotka. Brez odgovora na to vprašanje je bilo 2,6 odstotka anketiranih.

Ker bodo čez dober mesec lokalne volitve, so v anketi želeli izvedeti tudi, koliko volivcev je že odločenih o svoji volilni izbiri. Na vprašanje, ali že vedo, komu bodo dali svoj glas na lokalnih volitvah, je tretjina vprašanih (33,6 odstotka) odgovorila pritrdilno. Več kot polovica (55,7 odstotka) jih tega še ne ve. Da ne poznajo kandidatov, jih je odgovorilo 7,1 odstotka, brez odgovora na to vprašanje pa jih je bilo 3,6 odstotka.

Sicer pa precejšnja večina sodelujočih v anketi (71,9 odstotka) v prihodnjih tednih pričakuje več demonstracij in stavk. Da tega ne pričakuje, jih je odgovorila četrtina (25,9 odstotka), z ne vem pa 2,2 odstotka.

Anketiranje po telefonu je od 31. avgusta do 2. septembra na reprezentativnem vzorcu 350 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.