Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Utopija Tovšakove- prisilna poravnava Vegrada je neizvedljiva?

Deli na:

Upniki Vegrada bodo ocenili, ali je predlagana prisilna poravnava izvedljiva in ali prinaša več kot katera koli druga rešitev, je danes po srečanju z vodstvom Vegrada povedal direktor državne Posebne družbe za poslovanje svetovanje (PDP) Matej Golob Matzele.

Upniki Vegrada bodo ocenili, ali je predlagana prisilna poravnava izvedljiva in ali prinaša več kot katera koli druga rešitev, je danes po srečanju z vodstvom Vegrada povedal direktor državne Posebne družbe za poslovanje svetovanje (PDP) Matej Golob Matzele.

Pojasnil je, da ga argumenti s katerimi je danes glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak opravičevala predlog za uvedbo prisilne poravnave, ki je bil podan pretekli teden, niso presenetili. Na vprašanje, ali v PDP razmišljajo o vseh pravnih možnostih, če ne bo Tovšakova še naprej spoštovala mnenje manjšinskih delničarjev, je Golob Matzele dejal, da se kot 29-odstotni lastniki Vegrada zavedajo, da je vrednost njihovega deleža izgubljena, čeprav so ga v preteklosti skušali zaščititi.

Morebitno odstavitev Tovšakove z mesta glavne direktorice Vegrada Golob Matzele ni hotel komentirati, saj meni, da se mora do tega vprašanja opredeliti nadzorni svet družbe, ki se bo sešel v petek.

Prav tako prvi mož PDP ni želel špekulirati, ali je predlagana prisilna poravnava utopična. "Uprava verjame, da je prisilna poravnava možna, v končni fazi pa so upniki tisti, ki bodo odločali za ali proti prisilni poravnavi. O podrobnostih finančnega prestrukturiranja pa ne morem govoriti. Zaupanje med nami manjšinskimi delničarji in upravo Vegrada je relativno nizko," pravi Golob Metzele.

Poudaril je, da se bodo Vegradovi nadzorniki opredelili do ukrepov finančnega prestrukturiranja podjetja, v PDP pa se ne nagibajo k nobeni rešitvi. "Želeli bi, da bi uprava Vegrada sprejela tiste ukrepe, ki bi dejansko najbolj zavarovali interese upnikov in zaposlenih. Za nove ukrepe mora biti pripravljen program finančnega prestrukturiranja, kaj bo predvideval, pa v tem trenutku težko ocenjujem," je dejal Golob Metzele.

Dejstvo, da je uprava Vegrada mimo nadzornega sveta in lastnikov podala predlog za prisilno poravnavo, je prvi mož PDP pospremil z besedami, da to kaže na odnos Vegradove uprave tako do nadzornikov, kot tudi do manjšinskih delničarjev.

Predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič je bil zelo skop v svoji izjavi in je le poudaril, da bo o dogajanju v Vegradu ter o tem, kaj bo storil, povedal po petkovi seji nadzornega sveta.


Direktor Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič, ki se je tudi udeležil srečanja z Vegradovo upravo, je današnji sestanek ocenil kot zelo buren.

Tovšakova pa je v izjavi za medije pojasnila, zakaj se zavzema za uvedbo prisilne poravnave. Po njenem mnenju je prisilna poravnava boljša kot stečaj, saj bi Vegrad skozi prisilno poravnavo lahko še naprej vodil projekte, ki jih ima doma in v tujini. V primeru stečaja pa bi te projekte prevzelo kakšno drugo podjetje. Po besedah Tovšakove bi nad poslovanjem družbe v primeru prisilne poravnave bdel prisilni upravitelj, vpogled v poslovanje bi imeli tudi upniki. Koliko naj bi bili upniki v primeru prisilne poravnave poplačani, pa Tovšakova danes ni mogla odgovoriti. Prav tako ni želela razkriti podrobnosti predloga o finančnem prestrukturiranju Vegrada.

Dodala je še, da je Vegrad prav pri projektu Celovški dvori kljub medijski gonji dokazal, da zna dobro delati in pri tem izpostavila, da Celovški dvori nikakor niso nasedla naložba.

Predsednik Vegradovega sindikata Samo Mastnak pa je napovedal, da se bo na petkovi seji nadzornega sveta zavzemal za uvedbo prisilne poravnave. Dejal je tudi, da je pod pritiskom oz. je prejel kar nekaj grozilnih pisem.

Vegrad so sicer že pred časom pod drobnogled vzeli policisti, je danes v oddaji Vroči mikrofon na Radiu Slovenija zatrdil generalni direktor policije Janko Goršek. Sektor kriminalistične policije na celjski policijski upravi že nekaj časa preverja različne dogodke, ki bi lahko vsebovali elemente kaznivih dejanj. "Policija je že bila aktivna v zvezi s tem, zdaj pa smo delo kriminalistov intenzivirali," je poudaril Goršek.

Kot je še pojasnil Goršek, je naloga kriminalistov v primeru Vegrada preveriti vse sume, ne samo tiste, ki se nanašajo na kršenje temeljnih pravic delavcev, temveč tudi nekatere druge iz prejšnjega obdobja, ki temeljijo na anonimkah, prijavah. Policija po njegovih besedah pri obravnavi tovrstnih primerov sodeluje s tožilstvom.