stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustrezna predstavitev

Deli na:

Odbor DZ za okolje in prostor je predstavitev Roka Žarnića kot kandidata za mesto ministra za okolje ocenil kot ustrezno. Podporo so kandidatu napovedale vse poslanske skupine, razen SNS, ki je ponovno izpostavila, da kandidat z dvojnim državljanstvom ni primeren za to mesto.

Odbor DZ za okolje in prostor je predstavitev Roka Žarnića kot kandidata za mesto ministra za okolje ocenil kot ustrezno. Podporo so kandidatu napovedale vse poslanske skupine, razen SNS, ki je ponovno izpostavila, da kandidat z dvojnim državljanstvom ni primeren za to mesto.

Žarnić je poslankam in poslancem pojasnil, da pri usklajevanju različnih politik zadev ne bo postavljal na glavo. "Najprej se moram seznaniti z zadevami. V prvih dneh bom skušal pogledati probleme in soočiti nosilce različnih mnenj na ministrstvu. Zlasti me zanima relacija občina in država," je pojasnil Žarnić. Kot problem je izpostavil izvajanje predpisov in ob tem poudaril, da bo ena izmed njegovih prvih nalog tudi izboljšanje dela inšpekcijskih služb. "Lahko imate idealne zakone in slab nadzor," je ob tem dejal.

Pri vseh ukrepih pa je po Žarnićevem mnenju bistvena povratna informacija. Na očitek, da bo minister le 80-odstotno, je Žarnič odgovoril, da je dobro, da kot raziskovalec vzdržuje stike s kolegi.

Večina poslanskih skupine je predstavitev kandidata ocenila kot ustrezno, opozicijski poslanci pa so med drugim opozorili, da je v odgovorih prevečkrat pojasnil, da se mora z določeno problematiko še seznaniti, in ga spomnili, da prihaja na mesto ministra sredi mandata ter da časa nima veliko. Pri navedbah, da je predvsem strokovnjak in ne politik, pa je izpostavil, da pričakuje, da bo prav odbor DZ za okolje in prostor osnovni upravljalec njegovega dela.

Prej: Žarnić se predstavi

Žarnić je odboru DZ za okolje in prostor predstavil prioritete, s katerimi se bo spopadel ob morebitni zasedbi mesta ministra za okolje in prostor. Izpostavil je večanje učinkovitosti ministrstva in vizijo do leta 2012. Do takrat bi želel Žarnić rešiti problem odpadkov in vodnih virov ter tretje prometne osi.

Omenil je zniževanje kadrov na ministrstvu, kar pa bo po njegovem mnenju težko, saj je ministrstvo za okolje med najbolj obremenjenimi glede uvajanja evropskega pravnega reda v slovenski pravni red. Prepričan je, da je treba povečati učinkovitost organiziranosti ministrstva in načrtovanja sredstev, ki so mu na razpolago.

Kot izziv je izpostavil ravnanje s komunalnimi in nekomunalnimi odpadki, izvajanje sanacij kakovosti zunanjega zraka, priprava načrtov upravljanja z vodami, in program izgradnje javne vodne infrastrukture do leta 2020, intenzivno izvajanje kohezijskih projektov za področje okolja ob proaktivnem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Izpostavil je tudi protipoplavno ureditev ter območje Nature 2000.

Na področju prostora je izpostavil intenziviranje priprave prednostnih državnih prostorskih načrtov in aktivno sodelovanje z občinami za pripravo občinskih prostorskih načrtov ter dokončanje projekta množičnega vrednotenja nepremičnin kot osnove za pripravo obdavčitve nepremičnin.

Žarnić je poudaril pomen izvajanja kohezijskih projektov, odprave posledic naravnih nesreč in organiziranje preventivnih ukrepov. Izpostavil je tudi pomen izvedbe popravljalnih ukrepov revizij računskega sodišča.

Kot je pojasnil, bi rad do leta 2012 rešil problematiko odpadkov in vodnih virov. Pokazal je tudi na trajnostni turizem, ki je po njegovem mnenju velik potencial v Sloveniji.

Dosedanji državni sekretar ministrstva za okolje Zoran Kus je po Žarnićevem mnenju kakovosten strokovnjak. "Moja želja bi bila, da pristane na nadaljnjo sodelovanje, slišal pa sem, da ima želje nekje drugje," je dejal Žarnić.

Predlog za imenovanje novega ministra za okolje Žarnića je na predlog stranke DeSUS v parlament vložil premier Borut Pahor. Če bo DZ Žarnića potrdil in glede na prve napovedi poslanskih skupin se bo to zgodilo, bo na mestu okoljskega ministra zamenjal predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, ki je s položaja odstopil na seji državnega zbora 26. januarja, še preden je DZ utegnil odločati o njegovi razrešitvi.